Liberalen willen belang in Belgacom afbouwen

Stefaan De Clerck (links) en Ray Stewart leiden Belgacom ad interim (Foto: Belga). ©BELGA - Laurie Dieffembacq

De Vlaamse en de Franstalige liberalen willen het meerderheidsbelang van de staat (53 procent) in Belgacom afbouwen. CD&V en sp.a zijn het daar niet mee eens.

In de nasleep van het ontslag van Didier Bellens bij Belgacom, gaan stemmen op om het semi-overheidsbedrijf stilaan om te vormen tot een niet-overheidsbedrijf. Of, zoals vicepremier Reynders (MR) bepleit, het meerderheidsaandeel van de overheid te laten vallen. Alexander De Croo, de partijvoorziter van Open VLD, stuurde vanmiddag een tweet waarin hij zich '100 procent akkoord verklaart met Reynders. Hij voegt eraan toe dat een blokkeringsminderheid van 25 procent volstaat. 'Nergens in EU heeft de staat nog meerderheidsbelang in een telecombedrijf.'

Sp.a en CD&V antwoordden zijn het daar niet mee eens. 'De overheidsparticipatie in Belgacom is een goede bron van inkomsten voor de staat', zei Karin Temmerman, de fractieleider van de sp.a in de federale kamer. 'Het zou dan ook dom zijn dat belang af te bouwen', voegde ze eraan toe. CD&V-kamerlid Roel Desyn kantte zich eveneens tegen een afbouw van het overheidsbelang in Belgacom. 'Het is interessant een link te hebben tussen de overheid en de telecomsector.'

Sociale rol

Desyn, die Bellens regelmatig het vuur aan de schenen legde de afgelopen maanden, wees niet alleen op de inkomsten voor de staatskas. 'Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de kenniseconomie.'

Desyn ziet zelfs een sociale rol weggelegd voor Belgacom. 'Want het is belangrijk dat iedereen in de maatschappij toegang kan hebben tot dergelijke technologie.' Ook Minister van Overheidsbedrijven Labille wilde op RTBF het debat verleggen naar de openbare doelstellingen van Belgacom. 'De echte vraag is welke missie de overheid zichzelf en haar autonome overheidsbedrijven oplegt', zei hij. 'Waarom niet overwegen om morgen de doelstellingen van publieke dienstverlening heruit te vinden binnen Belgacom, zoals internet voor iedereen.'

'Het zou niet wijs zijn de overheidsparticipatie af te bouwen en het dividendbeleid te wijzigen. Maar we moeten het dossier pragmatisch benaderen. Opportuniteiten moeten we bekijken', besloot Desyn.

Overheidstaak

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker vindt het dan weer geen overheidstaak om een commercieel telecombedrijf te runnen. 'Bovendien tekent de overheid ook de regels uit, waardoor ze speler en scheidsrechter dreigt te worden', argumenteerde hij.

MR-vicepremier Didier Reynders herhaalde in De Zevende Dag dat hij wel wat ziet in een afbouw van het overheidsbelang in Belgacom.

Opvolging

Ook de opvolging van Bellens kwam ter sprake. Zaterdag maakte de raad van bestuur van Belgacom bekend dat het telecombedrijf de volgende weken ad interim door financieel directeur Ray Stewart en voorzitter Stefaan De Clerck geleid wordt.

De Clerck riep ook op spoed te zetten achter de selectie van een nieuwe CEO. 'Ik hoop op enkele weken in plaats van enkele maanden', zei de voorzitter van Belgacom.

Franstalige

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Reynders maakte er geen geheim dat hij liefst een Franstalige het bedrijf ziet leiden.

'De voorzitter van Belgacom is een Nederlandstalige. Het zou dan niet meer dan logisch zijn dat de nieuwe CEO opnieuw een Franstalige is', zei het MR-kopstuk.

Politieke benoeming

Verschillende politici waarschuwden de regering al zich niet tot een politieke benoeming te laten verleiden. 'We moeten leren uit de fouten van het verleden. We mogen niet opnieuw tot een politieke benoeming overgaan en moeten NMBS-toestanden vermijden', zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten afgelopen week al.

Oppositiepartijen N-VA en Groen waarschuwden in De Zevende Dag ook voor een politieke benoeming. 'Voor een uitzonderlijk belangrijk, beursgenoteerd bedrijf als Belgacom moet men de kleur kunnen overstijgen', zei Peter Dedecker.

'Als het een Zwitser, Nederlander of Australiër is, mij niet gelaten. Als hij of zij maar een goed profiel heeft', klonk het ook bij Stefaan Van Hecke.

Over de verloning van Bellens' opvolger wil Labille voorlopig niets kwijt. Hij wacht op een voorstel van het remuneratiecomité van Belgacom, verduidelijkte de minister . De socialist erkent wel de specifieke eigenheden van het bedrijf, als beursgenoteerde speler in een erg concurrentiële markt. Reynders van zijn kant wil 'niet veel verder gaan' dan de limiet van 290.000 euro, met een marge van 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud