'Liberty koopt Virgin Media met Telenet-cash'

John Malone, topman van Liberty Global. (foto: Reuters) ©REUTERS

Kredietbeoordelaar Moody’s dreigt de kredietwaardigheid van Telenet te verlagen. Aanleiding is de overname van de Britse kabelgroep Virgin Media door Liberty Global, de Amerikaanse moedergroep van Telenet. Die acquisitie kost omgerekend 17,2 miljard euro.

Moody’s verwacht dat Liberty dat bedrag deels in Mechelen zal collecteren. Door de schuldgraad van het Vlaamse kabelbedrijf op te krikken en vervolgens op de korte termijn een kapitaalvermindering of dividend door te duwen in de raad van bestuur, waar het met een belang van 58,4 procent de plak zwaait.

Liberty gaf eerder al aan dat het de schuldgraad van Telenet zou optrekken tot minstens 4 à 5 keer de bedrijfskasstroom. Moody’s gaat uit van een hefboom die tot op 5,5 keer de bedrijfskasstroom wordt getild. Met die ratio komt Telenet niet meer in aanmerking voor de Ba3-rating. Het kabelbedrijf sloot 2012 af met een ratio van ongeveer 5.

Moody’s zal zijn rating herzien bij de afronding van de overname van Virgin Media.

Ook de andere dochters van Liberty, UPC Holding en Unitymedia-KBW, wacht mogelijk een downgrade. Ook daar zal de Amerikaanse kabelgroep cash aftappen om zijn Britse overname te financieren. Moody’s neemt voorts ook de rating van Liberty onder de loep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud