'Loonkosten Belgacom moeten lager'

CEO Dominique Leroy wordt bij de hoorzitting in de Kamercommissie Infrastructuur geflankeerd door secretaris-generaal Dirk Lybaert van Belgacom. ©BELGA

De totale loonkosten bij Belgacom moeten lager, heeft CEO Dominique Leroy vanmiddag herhaald in een hoorzitting met de Kamercommissie Infrastructuur. Ze liet zich niet vastpinnen op een aantal jobs dat daarvoor zou moeten verdwijnen. Belgacom-voorzitter De Clerck zei dat er geen aanwijzingen zijn gevonden over mogelijke belangenvermenging van ex-CEO Didier Bellens in de aankoop van het Stro-gebouw.

De eenheidskostprijs per werknemer is te hoog bij Belgacom, zei Leroy in de Kamercommissie. En ze plakte er wat cijfers op. Die kostprijs is de jongste jaren twee keer sneller gestegen dan de inflatie, of zo'n 4 à 5 procent per jaar. Belgacom besteedt inmiddels 33 procent van zijn omzet aan salariskosten, waar dat bij de buitenlandse concurrentie gemiddeld slechts 24 procent is. 'Ik besef dat we dit niet op enkele jaren kunnen overbruggen, maar dit dreigt wel een handicap te worden voor de toekomst van het bedrijf', aldus de topvrouw.

Leroy wil bekijken hoe dit kan verbeteren door efficiënter te werken en de structuur van het bedrijf eenvoudiger te maken. Hoeveel banen er eventueel moeten verdwijnen, wilde ze echter niet concretiseren.

Vorige week werd bekend dat Belgacom gaat snoeien in de lonen van het directieteam en de vergoedingen van zijn bestuurders. In een interview met De Tijd vermeldde Belgacom-voorzitter Stefaan De Clerck dat er met de rest van het personeel onderhandelingen worden gevoerd opdat de lonen in 2014 en 2015 niet verder stijgen. 'Dat moet 50 miljoen euro opbrengen dit jaar', zei De Clerck. 'En tegen 2018 willen we nog eens 100 miljoen euro besparen op personeelskosten.' Ook De Clerck vermeed uitspraken over het eventuele schrappen in het personeelsbestand. Belgacom telt nu zowat 15.000 personeelsleden.

De topvrouw van het telecombedrijf zei ook in de Kamercommissie dat Belgacom 15 miljoen euro investeert in een preventieplan tegen hacking.

Ze neemt geen standpunt in over de vraag of de staat zijn meerderheid in het telecombedrijf moet opgeven. Het is wat haar betreft aan de politiek om dat te beslissen.

Vragen over het loon van Dominique Leroy en de andere Belgacom-driectieleden werden achter gesloten deuren behandeld. De Clerck herhaalde, zo was achteraf te horen, dat Leroy een vergoeding krijgt van 650.000 euro - het loonplafond dat de regering heeft vastgelegd - met daarbovenop haar lopende verzekeringscontracten. Maar een concreet bedrag noemde hij niet. Er circuleert een bedrag van plusminus 800.000 euro. Maar volgens ingewijden zou het nog meer kunnen zijn.

Immobel

Belgacom-voorziiter Stefaan De Clerck verklaarde in de Kamercommissie ook nogmaals dat de raad van bestuur van Belgacom, in verband met het dossier Immobel, geen enkel element heeft gevonden om te kunnen concluderen dat de regels van corporate governance zouden zijn geschonden door Didier Bellens, de vroegere topman van het bedrijf.

Eind vorig jaar lekte uit dat Belgacom een groot pand in hartje Brussel, het Stro-gebouw, zou verkopen aan Immobel, een bedrijf waar Belgacom-ceo Didier Bellens eveneens bestuurder was. In dat geval kon er dus sprake zijn van belangenvermenging. Maar een eerste interne audit door het bedrijf sprak de ceo vrij. De Clerck legde vrijdag in de Kamercommissie Infrastructuur uit dat er intussen een volledige analyse is gemaakt, maar dat er geen 'smoking gun' is gevonden.

De verkoop van het Stro-gebouw is intussen vergevorderd. Van de achttien geïnteresseerde partijen zijn er vier kandidaten die de hoogste prijs wilden bieden. Die vier zijn nu uitgenodigd om een bindend bod uit te brengen. De raad van bestuur van Belgacom zou in mei een beslissing kunnen nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud