opmerkelijk

Macron maakt eigen versleutelde chat-app

President Macron (hier nog als presidentieel adviseur in 2012) wil met een chat-app van Franse makelij buitenlandse spionnen buiten de deur houden. ©REUTERS

De Franse regering heeft een eigen versleutelde berichtendienst gebouwd omdat ze de bestaande chat-apps niet vertrouwt. De vrees bestaat dat conversaties tussen topambtenaren worden afgeluisterd door buitenlandse spionagediensten.

Macron is zelf een fan van de Russische app Telegram, waarmee je versleutelde en in principe onkraakbare berichten kunt versturen. Maar die app, en andere populaire apps, zijn niet in Frankrijk gevestigd, waardoor het risico blijft bestaan op datalekken in andere landen.

Eerder vandaag werd overigens bekend dat Telegram in Rusland geblokkeerd wordt op aangeven van de overheid, omdat de app weigert om de geheime dienst toegang te geven tot versleutelde berichten van gebruikers.

De nieuwe Franse app, die gemaakt werd door een ontwikkelaar in overheidsdienst, wordt momenteel getest door een twintigtal topambtenaren uitgetest. Het is de bedoeling dat hij tegen de zomer verplicht gebruikt moet worden door de hele Franse regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud