Advertentie

Miljardenfusie op til in Amerikaanse telecom

Er wordt al sinds december gespeculeerd op een toenadering tussen T-Mobile en Sprint. Sommige analisten geloven dat zonder krachtenbundeling tenminste één van de twee spelers op termijn ten dode opgeschreven is. ©REUTERS

Sprint en T-Mobile, de nummers drie en vier op de Amerikaanse telecommarkt, staan dicht bij een fusie, zo meldt The Wall Street Journal. De deal zou een waarde hebben van 32 miljard dollar (23,5 miljard euro) en is vooral een defensieve zet tegen de dominantie van Verizon en AT&T.

Volgens mediaberichten zou de transactie voor 'het begin van de zomer' zijn. Er wordt nog gewerkt aan de laatste details van een fusieovereenkomst, maar er zou wel al een consensus zijn over de waardering. Sprint zou daarbij T-Mobile overnemen voor 40 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totale prijs van 32 miljard dollar.

De toenadering tussen beide groepen moet een antwoord bieden op het machtige blok dat Verizon en AT&T, de nummers één en twee in de sector, vormen. Zij controleren samen 68 procent van de markt en harken daarmee zelfs 82 procent van de winsten in de branche binnen. 

Sommige analisten geloven zelfs dat zonder fusie Sprint en T-Mobile op termijn weinig kans op overleven hebben, zeker nu de sector volop in beweging is en het belang van de kabelaars toeneemt. 'Ten minste één van de twee zal het niet halen', zo schreven analisten van New Street Research in april in een rapport. In februari bood kabelgigant Comcast 45 miljard dollar voor Time Warner Cable, vorige maand legde AT&T 49 miljard dollar op tafel voor satelliet-tv-exploitant DirecTV

Groot vraagteken is echter of een fusie de goedkeuring zou krijgen van de mededingingsautoriteiten. In 2011 werd een poging van AT&T om T-Mobile voor 39 miljard dollar te kopen nog afgeschoten. Er werd geredeneerd dat de markt vier onafhankelijke spelers nodig heeft om voldoende concurrentieel te zijn. 

Sprint en T-Mobile kunnen echter argumenteren dat ze als kleinere spelers te weinig een vuist kunnen maken tegen de grote mastodonten. T-Mobile is sinds anderhalf jaar wel bezig aan een remonte, maar de groep komt uit een diep dal en is nog steeds verlieslatend. Sprint verloor in het eerste kwartaal bijna een half miljoen klanten, tot nog 54,9 miljoen. T-Mobile heeft er ongeveer 49,1 miljoen.

Springt de deal alsnog af omdat ze geen groen licht krijgt, dan moet Sprint een compensatie van 1 miljard dollar betalen aan T-Mobile, zo weet The Wall Street Journal nog. 'Een riskante gok voor Sprint, dat al zwaar in de schulden zit en de laatste zeven jaar verlieslatend was.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud