Mobistar verrast met bedrijfskasstroom

Jean-Marc Harion, de topman van Mobistar. (foto: Belga)

Mobistar heeft niet teleurgesteld in het derde kwartaal. De bedrijfskasstroom komt zelfs bijna 3 miljoen euro hoger uit dan verwacht. De mobiele operator herhaalt zijn vooruitzichten voor de bedrijfskasstroom, maar snoeit door versnelde afschrijvingen wel in zijn nettowinstprognose. Als Mobistar die prognose niet overtreft, zal het dividend lager uitkomen dan over vorig boekjaar.

De Bel20'er sloot de periode juli-september af met een omzet van 397,6 miljoen euro, een daling met 1,9 procent tegenover vorig jaar. Analisten mikten gemiddeld op 399 miljoen. De omzet uit telefonie viel wat lager uit dan verwacht, terwijl de verkoop van gsm's en andere apparatuur ruim 3 miljoen euro hoger uitkwam dan de consensus.

Sinds eind juni verloor Mobistar 25.600 prepaidklanten, maar won het 13.300 postpaidklanten. Netto zag de operator dus 12.300 klanten vertrekken. Het aantal klanten via partners als Telenet en Colruyt, die Mobistars netwerk gebruiken voor een eigen mobiel aanbod, zat de voorbije drie maanden wel flink in de lift: +74.600. Het gros (65.000) komt van Telenet, zo leerde diens kwartaalrapport vorige week.

Sinds eind september vorig jaar dikte het aantal klanten via partnerschappen met 165.700 of bijna een derde aan. Onder de eigen vlag kon Mobistar het voorbije jaar geen klanten winnen (-0,3%). Woordvoerster Patti Verdoodt geeft toe dat er klanten vertrokken naar Telenet, maar zegt in één adem dat de impact op het totale klantenbestand marginaal is. 'Onze Panter (Mobistar geeft zijn abonnementen dierennamen) biedt een goed aanbod ten opzichte de (King &) Kong-formule van Telenet.' En verder: 'Het succes van virtuele operatoren als Telenet gaat vooral ten koste van andere spelers (Belgacom en Base) op de markt.'

Opbrengst per klant

De gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant wist Mobistar het voorbije kwartaal stabiel te houden: 28,82 euro eind september tegen 28,85 euro eind juni. Tegenover vorig jaar (29,70 euro) gaat er wel bijna een euro af. Een gevolg van de daling van de mobiele terminatie- en roamingtarieven. Maar ook van het verminderd stemverkeer en de aangepaste tarieven om de concurrentie te bekampen.

De daling van het stemverkeer wordt deels opgevangen door het stijgend gebruik van mobiele data en sms. Het voorbije jaar kwamen er ruim 35.000 of 27 procent mobiele internetklanten bij. Het mobiele datagebruik is nu goed voor 41,6 procent van de omzet uit telefonie, tegen 36,7 procent een jaar geleden.

Dat alles leidt in het derde kwartaal tot een bedrijfskasstroom (ebitda) van 119,7 miljoen euro, een daling met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Maar het cijfer komt wel ruim hoger uit dan analisten hadden verwacht (117 miljoen). 'Het getuigt van een goede kostencontrole', oordelen de analisten van KBC Securities. De nettowinst boerde 14,5 procent achteruit tot 44,7 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen (44 miljoen).

Prognoses

Zoals verwacht herhaalt Mobistar zijn doelstelling om het jaar met een bedrijfskasstroom tussen 460 en 500 miljoen af te sluiten. Dat is een daling van 6 à 13 procent tegenover de 530 miljoen van vorig boekjaar. De omzet zal maximaal 2 procent dalen. De daling van de mobiele terminatie- en roamingtarieven vreet dit jaar zowat 60 miljoen euro omzet en 30 miljoen euro bedrijfskasstroom weg.

Verder schrijft Mobistar zijn IT-systemen van 2010 - die al werden ingevoerd voor het prepaidgedeelte en in Luxemburg - versneld af. 'We kijken uit naar andere systemen die goedkoper of beter zijn en waarmee we sneller kunnen inspelen op de snel veranderde markt', verduidelijkt Verdoodt. De versnelde afschrijving tot maximum 20 miljoen euro in het vierde kwartaal knaagt aan de nettowinst - niet aan de bedrijfskasstroom -, zodat de winstprognose met 13 miljoen euro wordt verlaagd van 170 à 195 miljoen tot 157 à 182 miljoen euro.

Een boekhoudkundige kwestie, maar zeker niet onbelangrijk aangezien het dividend gekoppeld is aan de nettowinst - Mobistar keert die winst volledig uit. Volgens de nieuwe prognose - en de 60 miljoen aandelen in de markt - zal het dividend uitkomen tussen 2,62 en 3,03 euro. Dat is minder dan de 3,70 euro per aandeel (2,90 euro gewoon dividend plus 0,80 euro buitengewoon dividend) die de Bel20'er over 2011 uitkeerde.

Beleggers laten zich vandaag echter niet afschrikken door het lagere dividend. Ze hebben vooral oog voor het dividendrendement (dividend ten opzichte van de aandelenkoers). 'Mobistars dividendrendement komt nog altijd neer op 12 à 14 procent, wat flink meer is dan bij zijn sectorgenoten (7%)', zegt ING-analist Emmanuel Carlier.

Carlier en andere analisten wijzen er voorts op dat Mobistar blijft worstelen met zijn vastelijn- en televisiediensten. Voor de eerste belooft Mobistar beterschap vanaf het vierde kwartaal nadat de activering van de vaste lijnen werd geoptimaliseerd in de eigen rangen en bij Belgacom (Mobistar koopt die lijnen in bij Belgacom, red.). Om zijn digitale tv een boost te geven, kijkt Mobistar uit naar de openstelling van de kabel zodat het zijn product via het Telenet-netwerk kan aanbieden. Het kan ook opteren voor een distributie via Belgacom TV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud