Mogelijk gegevens van 15.000 Orange-klanten gelekt

Een mogelijk datalek bij Orange Belgium. ©BELGA

De telecomoperator stelde eind mei een computerinbraak vast, die mogelijk leidde tot de diefstal van persoonsgegevens van 15.000 klanten.

De inbraak liep via een testserver. Iemand verschafte zich daar zonder toelating toegang toe. Volgens interne analyses ligt de oorzaak bij een menselijke fout bij een onderaannemer van Orange Belgium. 

Door de inbraak zijn er mogelijk een beperkt aantal gegevens van 15.000 Orange-klanten gestolen, bevestigt het bedrijf. Orange Belgium zegt onmiddellijk te hebben ingegrepen, om de toegang tot de gegevens te beëindigen en de veiligheid van de servers te verhogen.

Sinds de invoering van de Europese databeschermingsregels (GDPR) op 25 mei zijn er nieuwe regels in het geval van een datalek. Die moeten binnen de 72 uur aan de Gegevensbeschermingsautoriteit gemeld worden. Orange Belgium zegt dat te hebben gedaan, zonder te specificeren in welke tijdspanne. Er is ook klacht ingediend. 

De betrokken klanten krijgen nu informatie over welke gegevens gestolen zouden kunnen zijn. Het bedrijf raadt hen aan waakzaam te zijn voor mogelijk misbruik ervan. Het bevestigt zo eerdere berichten op techsite Techzine. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect