'Nederland onderzoekt Huawei-achterpoort'

Nederland onderzoekt een mogelijk achterpoort voor Huawei. ©AFP

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD voert een onderzoek naar een mogelijke link tussen een achterpoortje voor Huawei en Chinese spionage in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het Chinese Huawei, dat smartphones en netwerkapparatuur produceert, zou beschikken over een achterdeur naar de klantengegevens van een van de drie grote telecomoperatoren in Nederland. Dat zijn Vodafone/Ziggo, T-Mobile/Tele2 en KPN.

We zeggen niet of het klopt of niet klopt
AIVD

De AIVD, de Nederlandse inlichtingendienst, onderzoekt of een link te leggen valt tussen dat Huawei-achterpoortje en spionage door de Chinese overheid. Dat zeggen inlichtingenbronnen aan de Volkskrant. De AIVD wil officieel niet reageren. 'We zeggen niet of het klopt of niet klopt. We reageren sowieso niet op vragen over mogelijke lopende onderzoeken omdat dat ons werk kan bemoeilijken.'

De telecomoperatoren Vodafone/Ziggo en KPN willen niet reageren, T-Mobile/Tele2 zegt 'niet op de hoogte te zijn' van een operatie waarbij de AIVD betrokken is. Huawei zegt in een reactie aan de Volkskrant dat het zich in elk land aan de wet- en de regelgeving houdt en de privacy van de klanten beschermt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect