Orange splitst 25.000 zendmasten af

©BLOOMBERG NEWS

Wat het brede publiek verfoeit, is bij beleggers waardevoller dan goud: zendmasten.

Het zal de morrende aandeelhouders van Orange Belgium  ongetwijfeld nog meer op ideeën brengen: Orange , de Franse moeder van de nummer drie van de Belgische telecom, gaat zijn zendmasten afsplitsen in de vennootschap Totem.

Het gaat om ruim 25.000 sites in Frankrijk en Spanje. Ook in andere landen 'onderzoekt' Orange de mogelijkheid om de zendmasten in Totem onder te brengen, om de 'Europese voetafdruk' te vergroten. Koren op de molen van beleggers die vinden dat het Orange-bod op de Belgische dochter de zendmasten van Orange Belgium niet naar waarde schat. 

Die zendmasten zijn bij het brede publiek - om het mild te zeggen - niet bijster geliefd, maar in deze nulrentende tijden zijn de torens bij infrastructuurfondsen extreem populair wegens hun stabiele cashflow op zeer lange termijn. Daarom hebben veel telecomoperatoren die zendmasten al verzelfstandigd en (deels) verkocht om cash vrij te maken om bijvoorbeeld in een 5G-netwerk te investeren. 

De beurskoers van Cellnex spreekt boekdelen, zeker vergeleken met die van de kwakkelende telecomsector (zie grafiek). De Spaanse groep kocht met rugdekking van de Benettons en BlackRock, de 8.000 miljard dollar grote vermogensbeheerspeeltuin van Wall Street-legende Larry Fink, met een verschroeiende reeks deals een indrukwekkend 'park' bijeen. Intussen telt Cellnex ruim 100.000 sites - inclusief projecten in ontwikkeling - over heel Europa. Vlot gefinancierd met goedkope schulden.

Vorige maand nog trok Cellnex ruim 5 miljard euro uit om meer dan 10.500 masten van de Franse operator SFR over te nemen. Een deal die dit keer niet alleen met schulden maar ook met een kapitaalronde bij de beleggers wordt gefinancierd, wat heel even het beleggersenthousiasme temperde.

De beleggers zijn, getuige de koersval van Orange (-5 procent in Parijs), niet onder de indruk. De plannen blijven voorlopig vaag. Op de telefonische conferentie met analisten zegt financieel directeur Ramon Fernandez alleen dat 'alle opties op tafel liggen', inclusief dus een (gedeeltelijke) verkoop of een beursintroductie. 

Bovendien kunnen de jaarcijfers over 2020 van de Franse ex-monopolist niet inspireren, net als de prognose voor een vlakke brutobedrijfswinst na leasekosten (het mondvol EBITDAaL) over 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud