Proximus en Orange bezegelen mobiele alliantie

Proximus en Orange Belgium delen voortaan hun mobiele netwerkinfrastructuur. ©RONNY MEYERS

De telecomoperatoren Proximus en Orange Belgium ondertekenden vrijdag definitief een akkoord om hun mobiele netwerkinfrastructuur vanaf begin volgend jaar met elkaar te delen.

Ze bevestigen daarmee een intentie die ze in juli al formuleerden.

Proximus en Orange Belgium delen vanaf dan hun gsm-masten, antennes, basisstations en nog enkele andere elementen. Die komen terecht in een joint venture. Beide bedrijven nemen daar een belang van 50 procent in. Voor het kernnetwerk en de radiofrequenties blijven de telecomoperatoren wel hun eigen koers varen.

Telenet toonde interesse, maar staakte de gesprekken en diende klachten in bij de concurrentiewaakhond.
 

De samenwerking komt er net op het moment dat de telecomoperatoren voor forse investeringen staan voor de uitrol van 5G. Dat is de nieuwe generatie supersnel mobiel internet die in theorie tot 200 keer sneller kan zijn dan zijn voorganger 4G.

Telenet

Samen een netwerk uitbaten, scheelt beide operatoren een slok op de borrel. Proximus rekent erop vanaf 2024 35 à 40 miljoen euro per jaar te besparen, Orange Belgium 30 miljoen euro per jaar. Beide bedrijven doen wel een opstartinvestering: voor Proximus is dat 140 miljoen euro over drie jaar, voor Orange Belgium 130 miljoen euro.

Telenet, de derde telecomoperator, toonde aanvankelijk interesse om zich bij de mobiele alliantie te scharen. Maar het bedrijf staakte enkele weken geleden de gesprekken en diende klacht in bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die spreekt zich eind dit jaar of begin volgend jaar uit.

Het is geen verrassing dat Proximus en Orange Belgium de handen in elkaar slaan voor het uitbaten van hun mobiele netwerk. De twee hebben met het Chinese Huawei al dezelfde leverancier voor hun mobiele infrastructuur. Telenet werkt met het Chinese ZTE.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud