Proximus en Telenet openen één front tegen De Croo

Leroy (l) en Porter (m) trekken aan hetzelfde zeil in het dossier rond de vierde netwerkspeler. ©Photo News

De beide telecomoperatoren hekelen de 'discriminatoire' voorwaarden waaraan een vierde mobiele telecomnetwerk op de markt mag komen.

De beslissing van de federale regering om het pad te effenen voor de intrede van een vierde mobiel telecomnetwerk bij de spectrumveiling volgend jaar valt slecht bij Proximus en Telenet. 

In een opvallend gelijklopende reactie hekelen beide netwerkuitbaters de voorwaarden waaraan zo'n vierde speler mag toetreden tot de markt. Die voorwaarden zijn 'discriminatoir' ten opzichte van de drie bestaande operatoren (Proximus, Telenet en Orange Belgium), zo klinkt het. 

Dekking

Proximus en Telenet struikelen vooral over de dekkingseisen. Dat zijn de eisen die de overheid oplegt aan de netwerkspelers voor de dekking van het grondgebied. Die zijn voor de nieuwkomer gevoelig soepeler dan voor de drie bestaande. Bij een dekking van 20 procent mag de nieuwkomer al deelnemen aan de 'nationale roaming-akkoorden'. Die garanderen dat een telecomspeler zijn klanten over het hele grondgebied kan bereiken, zelfs als de dekking onvolledig is. 

De bestaande operatoren krijgen hier een competitief nadeel
Telenet

'Dat maakt dat de nieuwe speler aan betere voorwaarden op de markt kan komen', klinkt het in de reactie van Telenet. In plaats van de concurrentie aan te zwengelen, zoals De Croo beweert, holt dat de competitie net uit, stelt Telenet. 'De bestaande operatoren krijgen hier een competitief nadeel.' De voorwaarden zijn zo 'disruptief' voor de nieuwkomer, vult Proximus aan. 

Telenet stipt nog eens aan dat er vandaag al meer dan drie spelers actief zijn op de markt. Naast de netwerkuitbaters ('mno's') zijn er immers ook operatoren, zoals Mobile Vikings of Jim Mobile, die hun diensten aanbieden via gehuurd netwerk ('mvno's'). 'De concurrentie voor mobiele diensten is al erg intensief', besluit Telenet. 

Resultaten

Beide partijen onthouden zich, los van hun korte mededeling, van verdere commentaar. Beide geven aan te wachten op de uitvoeringsbesluiten, die de details zullen vastleggen. Toch zullen ze de vragen erover maar moeilijk kunnen ontwijken. Het duo publiceert in de komende week zijn halfjaarresultaten: Proximus vrijdag, Telenet volgende week woensdag. 

Het is vooral afwachten wanneer Proximus-CEO Dominique Leroy van zich laat horen. Sinds De Croo midden juni zijn ballonnetje voor de eerste keer opliet, heeft Leroy zelf geen enkele keer gereageerd. De relatie met voogdijminister De Croo is al langer turbulent.

Sneer

De Croo had op de persconferentie nog een sneer in petto voor Proximus. 'De prioriteit van Proximus moet innovatie zijn, niet kritiek aan de meerderheidsaandeelhouder.' Een vraag van De Tijd om een reactie van Leroy zelf, kreeg geen vervolg. Er staat vrijdag bij de presentatie van de halfjaarresultaten ook geen persconferentie gepland. 

Ook voor Telenet-CEO John Porter wordt het op 1 augustus spitsroeden lopen. Hij heeft niet alleen af te rekenen met de dreiging van een extra concurrent en een slabakkende aandelenkoers, maar ook met een activistische aandeelhouder. Hefboomfonds Lucerne Capital verwijt Telenet een te innige band met meerderheidsaandeelhouder Liberty Global. Het eist tegen 1 augustus antwoorden of het trekt naar de rechter. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud