Proximus legt hand op Mobile Vikings

Proximus-CEO Guillaume Boutin. ©Photo News

De mediagroep DPG Media (VTM, HLN) verkoopt zijn telecompoot Mobile Vikings aan marktleider Proximus voor 130 miljoen euro. DPG Media verlaat de markt vanwege de 'ongunstige regelgeving'.

DPG Media, de eigenaar van onder meer de tv-zender VTM en de krant Het Laatste Nieuws, verkoopt zijn telecomdochter aan Proximus . De Belgische marktleider in telecomdiensten betaalt 130 miljoen euro voor de 335.000 klanten van Mobile Vikings. Dat is bijna 9 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen.

DPG Media zette Mobile Vikings vorige maand in de etalage. De groep wil zich enerzijds focussen op de digitalisering van zijn nieuwsmerken. Maar Kris Vervaet, CEO van DPG Media in België, geeft in een eerste reactie ook te kennen dat het regelgevend kader niet gunstig was voor de groep. Het was te duur om bundels aan te bieden die naast mobiele telefonie ook vast internet bevatten, verklaarde Vervaet aan Belga.

Vervaet verwijst naar de nieuwe groothandelstarieven voor breedbandinternet die de telecomwaakhond BIPT deze zomer vastlegde. Mobile Vikings is een 'virtuele operator', die telecomdiensten aanbiedt zonder eigen netwerk. Sinds midden 2018 'huurde' Mobile Vikings het netwerk van Orange Belgium , een belangrijke bron van recurrente inkomsten voor het nummer drie van de Belgische telecom. Orange Belgium bood volgens een bron mee, maar minder dan Proximus.

Buitenkans

Voor Proximus is de deal een buitenkans: CEO Guillaume Boutin legt de hand op meer dan 300.000 vooral jonge klanten. Die kunnen met zachte hand naar een van de lucratieve bundels van Proximus gegidst worden. De CEO rekent erop vanaf de eerste helft van 2022 de eerste synergieën uit de deal te halen. De Belgische telecommarkt heeft de status van bundelland: 57 procent van de aangesloten gezinnen kiest voor een pakket.

Proximus-CEO Guillaume Boutin rekent erop vanaf de eerste helft van 2022 synergieën uit de deal te halen.

De overname is een zeldzame groeikans in een verzadigde markt. Tot nog toe hield Boutin bij een vlakke omzetevolutie de winstgroei van de operator vooral op koers dankzij de kostenbesparingen die voorganger Dominique Leroy doorvoerde.

Mobile Vikings heeft zijn hoofdkantoor in Hasselt en telt 80 medewerkers. Proximus, dat bezig is zijn Brusselse hoofdkantoor drastisch af te slanken, belooft de nieuwkomer als aparte entiteit in de groep te houden. De operator verwijst naar Scarlet, de prijzenbreker die hij in 2008 overnam maar een apart merk gebleven is.

Vierde operator

Nu Mobile Vikings onder dak komt bij Proximus, valt met DPG Media ook een mogelijke gegadigde als vierde operator weg. Bij de veiling voor nieuw radiospectrum is nog altijd ruimte voorzien voor een vierde operator voor de telecommarkt. Ook minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) houdt de deur daarvoor open, zei ze onlangs in een interview met De Tijd.

Nummer twee Telenet was tot 2015 eigenaar van Mobile Vikings maar verkocht het toen aan DPG Media, die de operator samenvoegde met Jim Mobile. Telenet moest verkopen om voor de overname van de operator BASE het fiat van de kartelwaakhond te krijgen. Ook de huidige Mobile Vikings-deal moet langs de Belgische mededingingsautoriteit passeren. Boutin verwacht de overname in 2021 af te ronden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud