RIP RIM maar Blackberry aast op tweede leven

Thorsten Heins, de CEO van Blackberry (foto: Reuters) ©REUTERS

Blackberry speelt alles of niets met een gemoderniseerd besturingssysteem ‘Blackberry 10’ en twee nieuwe telefoons. De eerste reacties zijn overwegend positief. Om de nieuwe start extra duidelijk te maken, kondigde CEO Thorsten Heins tijdens het lanceringsevenement een naamsverandering aan.

van onze verslaggever in Londen

RIM (‘Research in Motion’), de naam van de Blackberry-moeder sinds 1984, verdwijnt en wordt vervangen door ‘Blackberry’. Nu die stoffige bedrijfsnaam weg is, moeten de producten volgen. Na jaren van zoeken lanceert Blackberry een nieuw besturingssysteem ‘Blackberry 10’.

‘3 jaar geleden stonden we voor een moeilijke keuze: een concurrerend besturingssysteem gaan adopteren of er zelf aan beginnen’, legde Heins uit. Het werd het laatste. Dat het allemaal wat langer duurde dan gepland, bewees een fan op het lanceringsevent. Gefrustreerd door het lange wachten, besloot de man vorig jaar om zijn haar te laten groeien zolang Blackberry niet vernieuwde. Het leverde hem een knappe paardenstaart op.

Blackberry 10 maakt heel wat achterstand goed die het Canadese bedrijf de jongste jaren was opgelopen tegenover Apple en Android. Er is bijvoorbeeld goed gewerkt aan de app store, nu 70.000 apps groot. En het besturingssysteem doet op bepaalde vlakken ook beter dan de rest. Het laat volledige multitasking toe. Wanneer je naar een andere applicatie gaat, blijft de vorige op de achtergrond draaien.

Dat is vooral interessant voor professionele gebruikers die constant hun mails willen checken. Het bekende rode lichtje, dat aangeeft wanneer er een nieuw bericht is, is trouwens gebleven. Schakelen tussen applicaties doe je met een veeg over het scherm.

Andere nieuwigheid is de opdeling van je gsm in twee profielen: privé en professioneel. De apps in dit tweede luik kunnen beheerd worden door de werkgever. Ook het digitale keyboard springt in het oog. Woorden kunnen gevormd worden met een tik. Een veeg naar links wist je meest recente woorden.

Z10 of Q10

Blackberry 10 wordt gelanceerd met twee nieuwe telefoons. De Z10 heeft de afmetingen van een iPhone 5 (…). De Q10 heeft als een van de weinige smartphones nog een fysiek toetsenbord. ‘Mensen hebben ons op het hart gedrukt dat ze dit willen’, aldus Heins.

De CEO is een wat saaie manager die het imago van zijn bedrijf eerder kwaad dan goed doet. De eerste reacties op de toestellen zijn positief. En maar goed ook. RIM heeft absoluut nood aan een hergeboorte.

Tot 2010 was er soort Canadees-Finse entente in de gsm-wereld. Het Finse Nokia had het gros van de markt dankzij een verbluffend sterke verkoop van goedkope gsm’s en toestellen uit het middensegment. Die zogenaamde ‘feature phones’ hielden het midden tussen een basistoestel en een smartphone. Het Canadese Blackberry had de ontluikende smartphonemarkt in handen.

Het toestel was zo verslavend in handen van managers en politici dat het de bijnaam ‘crackberry kreeg’. Doordat alle geschreven communicatie via het toestel gecodeerd is, zagen hun werknemers daar geen graten in.Maar toen kwam de iPhone en volgde Google met zijn Android-ecosysteem. De toestellen van Blackberry, met hun grote toetsenblok en hoekige design, moesten het afleggen tegen de aanraakschermpjes van de concurrentie. De daling was ingezet.

En tot dusver valt die trend niet te keren. Het globale marktaandeel is teruggevallen tot een 5 à 6 procent. Zelfs de traditionele gebruikers hebben hun Blackberry ingeruild voor een iPhone of Android-telefoon die er beter uitziet en veel meer apps heeft. In de VS heeft het stuk fruit amper 1,6 procent van de markt.

Alicia Keys, voortaan creatief directeur bij BlackBerry, omschreef het beeldig: ‘Ik had een langetermijnrelatie met Blackberry. Maar enkele jaren geleden ontmoette ik een sexyer iemand in de gym (iPhone, red.). Nu heeft Blackberry teruggebeld en heb ik enkel nog afspraakjes met hem.’

Het is bijna zeker dat de Q10 en Z10 aanvankelijk goed zal verkopen. Operatoren steunen de herlancering, al was het maar om naast Android en Apple nog een derde platform in de lucht te houden. En de fans van het merk hebben een aankoop uitgesteld in afwachting van het nieuwe platform. Maar kan Blackberry 10 ook op iets langere termijn standhouden? Het initiële succes dat Nokia met zijn Lumia 800 en 900-toestellen kende, was ook van korte duur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud