Spanjaarden geven gsm op

(foto reuters) ©REUTERS

Mocht het nog aan bewijzen ontbreken dat de gewone Spanjaard de crisis echt voelt: de Spanjaarden zeggen hun gsm-abonnementen massaal op. Alleen al in oktober noteerden de grote operatoren samen ruim meer dan een half miljoen opzeggingen.

Nu miljoenen Spanjaarden zonder werk zitten, geven ze massaal hun mobieltjes op. Movistar, het Spaanse mobilofoniefiliaal van Telefonica, zag in oktober alleen al 284.000 lijnen opgezegd worden. Bij Vodafone, de nummer twee op de Spaanse mobilofoniemarkt, werden 278.000 lijnen opgezegd. Orange schrapte 14.870 lijnen. Dat blijkt uit de cijfers van de regulator CMT, die meldt dat het de negende maand van achteruitgang is.

Een deel van die gebruikers is van operator veranderd. Yoigo en andere goedkopere virtuele operatoren die gebruik maken van de infrastructuur van anderen winnen klanten bij. De marktaandelen van de grote operatoren slinken: Telefonica van 40 naar 37 procent in een jaar, en Vodafone van 28 naar 27 procent. Orange ging wat vooruit van 20 naar 21 procent.

Maar dat compenseert lang niet alle opzeggingen. 486.000 lijnen zijn weg. In een jaar tijd nam het aantal lijnen met 3,8 procent af. En dat ondanks de forse prijzenslag die op de Spaanse markt wordt gevoerd.

In november groeide het werklozenleger in Spanje aan tot meer dan 4,9 miljoen mensen, volgens het ministerie van Arbeid. Volgens het instituut voor de Statistiek zijn zelfs al meer dan 5,7 miljoen Spanjaarden tevergeeft op zoek naar een job, of ruim een kwart van de beroepsbevolking.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud