Strikte stralingsnormen blokkeren Proximus-5G in Brussel

5G voorlopig niet in de hoofdstad. ©BELGAIMAGE

Met de huidige stralingsnormen is het voor Proximus niet mogelijk 5G uit te rollen in de hoofdstad.

Proximus maakte dinsdag, in de marge van zijn investeerdersdag, bekend dat het vanaf woensdag 1 april in 30 gemeenten het supersnel mobiel internet 5G gaat aanbieden. 

Het valt op dat grotere steden als Gent en Antwerpen in de lijst ontbreken, terwijl kleinere centrumsteden als Kortrijk, Brugge, Mechelen en Hasselt wel dekking hebben. Ook Brussel ontbreekt in de lijst van de aangeboden steden. 

Stralingsnormen

Dat is weinig verrassend. De telecomwaakhond BIPT gaf eerder al verscheidene malen aan dat Brussel zijn stralingsnormen moet optrekken (van 6 volt naar 14,5 volt) om niet alleen het groeiende dataverkeer op te vangen, maar ook om 5G te kunnen lanceren. 

Proximus bevestigt dat. De telecomoperator maakt naar eigen zeggen voorlopig ook geen gebruik van nieuwe spectrumbanden, noch nieuwe antennes. Het valt terug op de 2,1-GhZ-band, die tot nog toe werd ingezet voor 3G. Klanten gebruiken steeds minder 3G, waardoor er capaciteit vrijkomt.  

Twee toestellen

Proximus claimt dat de snelheid van het nieuwe mobiele internet tot 30 procent hoger zal liggen dan met de huidige mengvorm 4,5G. Bovendien hebben consumenten ook een 5G-compatibel toestel nodig. 

Op dit ogenblik zijn er twee toestellen op de Belgische markt. Samsung lanceerde eerder al de Galaxy S20 Ultra. Daar voegt Proximus een tweede toestel aan toe. Het commercialiseert de OPPO Find X2 Pro, van de Chinese fabrikant OPPO. Wie 5G wil genieten, moet een bundel nemen: de Mobilus 5G Unlimited, voor 49,99 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud