Telecomaandelen koersen hoger door uitstel supersnel internet

Telenet-topman John Porter ©BELGA

De drie beursgenoteerde telecomoperatoren hebben de wind in de rug nu bekend is geraakt dat de veiling van radiofrequenties voor het supersnel mobiel internet 5G en de vierde mobiele operator niet meer voor dit jaar is.

Er vindt dit jaar geen nieuwe veiling van radiofrequenties meer plaats. Die veiling van radiospectrum biedt plaats voor het supersnel mobiel internet 5G, maar ook voor een vierde mobiele operator. 

Een veiling in de eerste helft van volgend jaar is het 'meest optimistische scenario', stelt minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). Het dossier zit geblokkeerd in het Overlegcomité, waar de federale overheid en de deelstaten zaken op elkaar afstemmen. De federale regering gaf al groen licht voor de aanpassing van de telecomwet, maar de deelstaten moeten daarmee akkoord gaan. 

Onzekerheid

De overheden raken het niet eens over de verdeling van de verwachte inkomsten uit de veiling, zo'n 680 miljoen euro. Op het Overlegcomité in december kwam het niet tot een vergelijk. Begin februari volgt een nieuwe poging. Maar op enkele maanden van de verkiezingen is een akkoord heel onzeker. Met daaropvolgend verkiezingen en een regeringsvorming bestaat de kans dat de veiling pas voor midden of eind 2020 is. 

Analisten zijn verdeeld over de gevolgen van dat uitstel. De veiling voor 5G laat langer op zich wachten, evenals de komst van een vierde speler. De analisten van Kepler Chevreux zijn negatief; ze denken dat de onzekerheid over de komst van een eventuele vierde mobiele operator langer op de aandelen van Proximus , Telenet en Orange Belgium zal blijven wegen. 

Concurrent

ING is het daar niet mee eens, omdat de kans bestaat dat de nieuwe regering de mogelijke intrede van een vierde speler ongedaan maakt. Aan de tafel van het Overlegcomité is althans niet iedereen die intrede  genegen. KBC Securities gaf eerder al aan dat de kans op een vierde speler flink is afgenomen. De investeringseisen zijn fors, de wachttijd voor vergunningen voor mobiele sites zijn lang, en de Belgische markt is erg klein en is gericht op bredere bundels. 

Het beurshuis ziet de commerciële lancering van een potentiële vierde speler ten vroegste eind 2021, begin 2022. 'Ondertussen heeft Orange Belgium meer tijd om zijn aanbod op de mobiele en gebundelde markt verder uit te werken. Zo kan het de opportuniteit die de nieuwkomer zag in juni 2018 (toen de telecomregulator BIPT werd aangaf dat er interesse was van een buitenlandse operator) bijvoorbeeld zelf invullen.'

De beleggers kiezen duidelijk de kant van ING en KBC Securities. Vooral het aandeel van Telenet gaat fors hoger: met een winst van 4 procent voert het de Bel20 aan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud