Telecommarkt voor bedrijven breekt open

Citymesh biedt op spectrum waarmee het private netwerken voor bedrijven wil opzetten.

De telecomoperatoren Proximus, Telenet en Orange Belgium krijgen er concurrenten bij in de strijd om de bedrijfsklanten. De Brugse netwerkbouwer Citymesh aast op een deel van de capaciteit voor het mobiel internet 4G, raakte gisteren bekend. Het nieuws zorgde ervoor dat Proximus (-3,8 procent) en Telenet (-1,8 procent) terrein moesten prijsgeven op de Brusselse beurs.

Citymesh wil , in een consortium met andere spelers, bedrijven van een stabiel privaat mobiel netwerk voorzien. En het is niet alleen. Ook de Hasseltse IT-groep Cegeka overweegt mee te bieden. Bedrijven overwegen steeds vaker een privaat mobiel netwerk, in plaats van een draadloos wifinetwerk of het open mobiel netwerk. Een privaat mobiel netwerk is in de eerste plaats een pak betrouwbaarder. Een wifisignaal reikt niet ver en is gevoelig voor storingen, en ook op het open mobiel netwerk bij de grote operatoren kunnen er storingen zijn. Industriële bedrijven die activiteiten willen automatiseren of bedrijven uit de gezondheidszorg zetten kritische toepassingen steeds vaker op een privaat mobiel netwerk. 

De veiling van een haast vergeten deel van de capaciteit voor het mobiel internet 4G gooit de strijd om die bedrijven nu wagenwijd open. Citymesh heeft het gemunt op een deel van de 4G-frequenties die in 2011 al onder de hamer gingen, maar onbenut bleven. Het ruikt zijn kans omdat de drie grote operatoren om technische redenen niet kunnen meebieden. Op elke spectrumband is er een maximum dat elke operator kan bezitten. Als ze meebieden, overschrijden ze dat maximum. 

5G

Volgende week moeten ook de geïnteresseerde partijen voor de tijdelijke 5G-licenties zich kenbaar maken. De veiling van de frequenties zit daar geblokkeerd, maar de telecomwaakhond BIPT nam eind januari het heft in eigen handen. Hij kan daar tijdelijke ‘gebruikersrechten’ toekennen, die gelden tot de veiling plaatsvindt. Nog voor de zomer is dan een uitrol van 5G in theorie mogelijk.

Bedrijven uit de industrie die activiteiten willen automatiseren, of bedrijven uit de gezondheidszorg, zetten bedrijfskritische toepassingen daarom steeds vaker op een privaat mobiel netwerk.

Ook daar duiken Citymesh en Cegeka als geïnteresseerden op. 5G heeft, nog meer dan 4G, het potentieel om bedrijfsklanten een stabiele, snelle netwerkverbinding te garanderen. Het supersnelle mobiel internet duwt het netwerk naar gigabitsnelheden en verlaagt de responstijd naar amper een milliseconde. ‘Een privaat 5G-netwerk is van grote waarde voor de verdere automatisatie van de industrie’, stelt Danny Goderis, digitaal manager bij de technologiefederatie Agoria. 

Citymesh heeft al sinds 2015 als bij toeval een deeltje van de 5G-band in handen. Het gebruikt die nu al om private bedrijfsnetwerken op te zetten op Brussels Airport en in de haven van Zeebrugge. Dat zijn wel ‘5G-parate’ netwerken. Ze opereren nog als een 4G-netwerk, omdat de toepassingen anders te beperkt zijn, maar ze kunnen elk moment omgeschakeld worden naar een 5G-netwerk. Citymesh wil nu dus meer, op zowel de 4G- als 5G-band. ‘We hebben veel potentiële kandidaten die met ons een netwerk willen opzetten’, motiveert CEO Mitch De Geest. 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud