Telecomwaakhond: 'Jaarlijkse prijsverhogingen niet gerechtvaardigd'

John Porter, CEO van Telenet. ©BELGA

De vier telecom- en mediaregulatoren van dit land hopen met goedkopere groothandelstarieven de concurrentie voor internet en digitale tv aan te scherpen. Vooral Orange Belgium kan een goede zaak doen.

Het Brusselse koersenbord loog er maandag niet om: Telenet  en Proximus , de twee telecom-Bel20'ers, zakten beide stevig.

Orange Belgium , de 'operationeel kleine broer', won. Beleggers reageerden fel op een langverwacht rapport dat de telecomwaakhond BIPT samen met de drie mediaregulatoren vrijdagavond online plaatste. 

De ambitie van het BIPT is tegen begin volgend jaar de concurrentie op de telecommarkt, en vooral die van vaste diensten als breedbandinternet en digitale tv, flink aan te zwengelen. 'De kwaliteit van de netwerken is gemiddeld beter dan in de rest van de Europa, maar dat rechtvaardigt de jaarlijkse prijsverhogingen niet.' 

Tarieven

Het BIPT doet in het rapport een voorstel voor de groothandelstarieven tot 2023. Dat zijn de tarieven die operatoren zonder eigen kabelnetwerk, zoals Orange Belgium, moeten betalen aan operatoren met een netwerk voor het gebruik ervan. In het geval van Orange Belgium is dat Telenet. 

De tarieven die het BIPT naar voren schuift liggen flink lager dan nu. Ze liggen 'zelfs veel lager dan geanticipeerd werd door de markt', zegt David Vagman, telecomanalist bij ING. Het verklaart misschien waarom de koersreactie zo drastisch was. 

Retail-minus

Het was al langer duidelijk dat de groothandelstarieven naar beneden zouden gaan. In een rapport van meer dan 1.000 pagina's midden vorig jaar gooide het BIPT zijn prijsmodellen om. Tot dan toe maakte het gebruik van het zogenaamde retail-minusmodel. Het had daarvoor gekozen bij de eerste regulering van de kabel in 2011. 

Vlaanderen is de regio met de hoogste marktprijzen, maar de laagste kosten.
David Vagman
ING-analist

In dat model zijn de groothandelstarieven gekoppeld aan de retailprijzen die een kabeloperator hanteert. Daar gaat dan een bepaald percentage af. Maar het model was niet meer passend, erkent Axel Desmedt, lid van de raad van bestuur van het BIPT. 

'Als je groothandelstarieven aan de retailprijzen gekoppeld zijn, krijg je geen concurrentiële prijsdruk.' Jaarlijkse prijsverhogingen zijn in dat systeem niet te vermijden. Telenet kondigde begin juni nog aan dat het in augustus zijn prijzen verhoogt. Het BIPT probeert nu het tij te keren voor de vaste diensten, breedbandinternet en tv. Voor mobiel internet is er al een tijd prijsdruk.

Redelijk

Het BIPT grijpt nu naar het cost-plusmodel. Dat koppelt de tarieven aan de onderliggende kosten die een kabeloperator heeft. Het tarief dat Telenet bijvoorbeeld aan Orange Belgium vraagt, mag hoger zijn dan de kosten, maar de marge moet 'redelijk' zijn. Via tal van parameters komt het BIPT nu tot concrete tarieven. 

Die concrete tarieven deelt het niet met het publiek. De reden daarvoor is confidentialiteit. Een aantal parameters, zoals de gebruikte bandbreedte op piekvolume, zijn bedrijfskritische informatie. Maar uit twee geloste hypothetische scenario's blijkt dat de tarieven een stevige val maken. 

Vlaanderen

Vooral in Vlaanderen is er een impact. 'Vlaanderen is de regio met de hoogste prijzen, maar de laagste kosten', merkt ING-analist David Vagman op. Dat speelt inderdaad mee, zegt het BIPT. Telenet heeft een stevige klantenbasis in Vlaanderen en Brussel, twee dichtbevolkte regio's. De telecomoperator heeft zo een lage eenheidskost. 

10%
Marktaandeel
ING-analist David Vagman ziet het marktaandeel van Orange voor breedbandinternet stijgen naar meer dan 10 procent.

De tarieven die Telenet kan aanrekenen zakken daardoor drastisch in het nieuwe, op kosten gebaseerde, model. Vooral voor een aanbod met alleen breedbandinternet kan het plots een pak minder aanrekenen. Daar zakt het tarief van 20,29 naar 13,12 euro. 

Breedbandinternet

Het BIPT hoopt zo op de nodige concurrentie voor internet-onlyabonnementen, waarbij de klant alleen breedbandinternet afneemt. In België steeg het prijskaartje van breedbandinternet vorig jaar nog met 3 procent, terwijl dat in de hele Europese Unie met 2,7 procent daalde. 

Bij breedbandinternet is er een marktprobleem waar we moeten aan werken.
Axel Desmedt
Raad van bestuur BIPT

'Dat is een concreet marktprobleem, waar we moeten aan werken', zegt Desmedt. Hij verwijst ook naar de oprukkende groep van 'kabelknippers', veelal jongeren die geen digitale tv meer willen en series of films via het internet kijken.

Orange Belgium

Orange Belgium liet al verstaan dat het daarvoor een formule in de markt wil zetten, als de voorwaarden gunstig zijn. Ook Mobile Vikings, de mobiele operator van VTM-moeder Medialaan, gaf onlangs aan te bekijken of er iets te rapen valt met digitale tv en internet. 

Vagman dicht Orange Belgium veel potentieel toe. Hij schat dat zijn marktaandeel voor breedbandinternet kan toenemen van 5 procent naar meer dan 10 procent, als de regelgeving erdoor komt. Die is nog niet definitief.

Triple-play

Alle belanghebbenden kunnen tot begin september opmerkingen indienen. Pas begin volgend jaar worden de nieuwe tarieven van kracht. De telecomoperatoren kunnen daarna nog in beroep gaan, al werkt dat niet opschortend. 

Orange Belgium legde de afgelopen jaren al verschillende ijzers in het vuur om Telenet en Proximus te bekampen. Het kwam met een eigen triple-playabonnement (tv, internet en vaste telefonie), en een mobiel abonnement met een ongelimiteerd datavolume. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud