Telenet afgestraft voor zwakke cijfers

Telenet-topman John Porter. ©Tim Dirven

De telecomoperator voerde in een sterk concurrentiële markt dit jaar nog géén prijsverhoging door en dat laat sporen na. De beurs reageert streng.

2018 is tot nu bij Telenet het jaar waarin zaken niét gebeuren. Er komt (voorlopig) géén dividend, wat het aandeel  de voorbije twee maanden een dreun van zo'n 14 procent bezorgde. Er is ook nog geen deal met VOO, ook al heeft CEO John Porter 1,3 miljard veil voor de Waalse kabelaar.

In tegenstelling tot de voorbije jaren kwam er ook géén prijsverhoging, wat zich laat voelen in de resultaten. 

De omzet steeg slechts 1 procent naar 618,4 miljoen euro, minder dan de 629,5 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Gezuiverd voor de overname van SFR Belux was er zelfs een kleine omzetdaling. Idem voor de brutobedrijfswinst (ebitda): die ging 6 procent hoger naar 307,8 miljoen euro, terwijl analisten op 316,4 miljoen mikten. 

Telenet wijst als verklaring op een 'concurrentiële markt, strenge regelgeving en het uitblijven van de klassieke prijsverhoging'. Door al die factoren stegen de gemiddelde inkomsten per klant slechts 1 procent naar 54,9 euro per maand, een ongewoon kleine toename voor een bedrijf met een notoir sterke prijszettingsmacht.  

De jaarprognoses blijven wel overeind: een min of meer stabiele omzet bij een groei van de brutobedrijfswinst van 7 tot 8 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud