'Telenet-bod pas vanaf 39 euro aan te bevelen'

©BELGA

Het overnamebod van het Amerikaanse Liberty op dochter Telenet trapt vandaag af met een grondig verdeelde raad van bestuur. Liberty biedt 35 euro, maar volgens de onafhankelijke bestuurders is Telenet 'minstens 39 à 40 euro per aandeel' waard.

Liberty Global is met een belang van 50,04 procent nu al hoofdaandeelhouder van Telenet. Op 20 september liet de holding weten een bod te overwegen op alle aandelen van het Mechelse kabelbedrijf die ze nog niet in handen heeft. 

Vorige week werd het prospectus van Liberty Global goedgekeurd door de beurswaakhond FSMA. Deze week werd ook het memorie van antwoord, opgesteld door de raad van bestuur, goedgekeurd. 

Liberty Global biedt 35 euro per aandeel. Het is zeker niet evident dat Liberty moeiteloos alle resterende Telenet-aandelen kan opkopen. Operationeel draait Telenet nog steeds op volle toeren. Onder meer het mobiele aanbod King & Kong doet het goed. 

Fairness opinion

Op vraag van de onafhankelijke aandeelhouders plakte de zakenbank Lazard een waarde van 37 tot 42 euro per aandeel op het kabelbedrijf. Een opmerkelijke conclusie omdat in ons land zo'n fairness opinion bijna altijd in de lijn van de biedprijs ligt. 

In een persbericht herhalen de onafhankelijke bestuurders hun afwijzing van het bod, omdat het onvoldoende de waarde van de vennootschap en haar vooruitzichten weergeeft. Ze geven aan dat ze zouden 'overwegen een bod van LGI aan te bevelen indien dit werd gedaan tegen een prijs tussen 39 en 40 euro'.

'Op basis van, onder andere, onze grondige analyse en extern advies menen wij dat de biedprijs Telenet aanzienlijk onderwaardeert. Wij kunnen het bod daarom niet aanbevelen', citeert het persbericht Telenet-veteraan en -voorzitter Frank Donck.

Egards

Tegelijk behandelen de onafhankelijke bestuurders Liberty met de nodige egards. 'De onafhankelijke bestuurders hebben LGI (Liberty Global International, red.) als een sterke partner en aandeelhouder ervaren en hebben er vertrouwen in dat LGI zijn ondersteunende en constructieve rol zal blijven vervullen in het belang van alle stakeholders', luidt het.

In het persbericht geven ze voorts een opsomming waarom het bod volgens hen onvoldoende is. Ze geven acht argumenten.

  1. De waardering van Liberty is niet gebaseerd op het jongste langetermijnplan van het management met gunstigere verwachtingen voor 2012 en 2013. CEO Duco Sickinghe verklaart in het memorie van antwoord van de raad van bestuur op het bod dat hij volledig achter de gegevens en vooruitzichten staat in het plan en hij bevestigt zijn bereidheid om de verwachtingen in te lossen op die basis.
  2. De biedprijs is een 'significante korting' van 21,2 procent tegenover het middelpunt van de waardering van 44,4 euro per aandeel van UBS, de adviseur van de raad van bestuur.
  3. De biedprijs is lager dan de waardering van relevante beursgenoteerde vergelijkbare kabelbedrijven.
  4. De prijs is lager dan de waarderingen in de meest relevante private markttransacties in de sector.
  5. Het bedrag geeft de minderheidsaandeelhouders geen billijk deel van de aanzienlijke synergieën die Liberty naar verwachting zal kunnen realiseren.
  6. De biedprijs is gedateerd en moet in ieder geval naar boven worden aangepast om rekening te houden met de tijd die is verstreken en met het genereren van kasstroom door Telenet sinds de oorspronkelijke aankondiging van het bod.
  7. De prijs is lager dan het gemiddelde en de mediaan van de richtprijzen opgesteld door aandelenanalisten.
  8. Tot slot vertegenwoordigt de biedprijs een premie die lager is dan de gemiddelde premie van ongeveer 20 procent die gebruikelijk is in vergelijkbare Europese overnamebiedingen van minderheidsbelangen.

De onafhankelijke bestuurders die het bod hebben beoordeeld, zijn behalve Frank Donck (voorzitter), Alex Brabers, een andere Telenet-veteraan, en voorts Michel Delloye en Julien De Wilde.

Intrekken

Liberty kan het bod intrekken bij twee klassieke scenario's. In het eerste wordt het bod verbonden aan de stand van de Bel20: als op de werkdag voor de bekendmaking van het biedresultaat de sterindex op 1.875,19 punten of daaronder sluit, kan het bod worden geannuleerd. Dat is 20 procent lager dan de slotkoers op 10 augustus.

In het tweede scenario verbindt Liberty zijn engagement aan de aandelenkoersen van Telenets sectorgenoten Ziggo, Kabel Deutschland en Virgin Media.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud