Advertentie

Telenet dringt bejaarden digitale sprong op

Telenet stopt eind volgend jaar met analoge tv voor verzorgingscentra en ziekenhuizen. Vanaf dan gebeurt alles digitaal. ©© Jef Boes

Vanaf eind volgend jaar stopt Telenet met analoge tv voor zijn bedrijfsklanten bij verzorgingscentra, ziekenhuizen of gevangenissen. Belgacom ruikt zijn kans om bij senioren in de smaak te vallen.

In alle rusthuizen, verzorgingscentra, hotels en gevangenissen van ons land zijn er vandaag 300.000 mensen die op de een of andere manier een tv-abonnement hebben. Sommigen van die ‘residenten’, vooral in rusthuizen, nemen een individueel abonnement bij (veelal) Telenet. Maar zeker in ziekenhuizen wordt alles centraal aangestuurd. Het is de zorginstelling die een abonnement neemt bij Telenet en de kanalen dan verspreidt naar de verschillende kamers. Het gaat in het overgrote deel van de gevallen om analoge televisie.

Zo ging het de voorbije jaren. Maar in die situatie komt straks verandering. Telenet heeft beslist om dat analoge aanbod voor bedrijfsklanten te stoppen eind 2015. Vanaf dan gebeurt alles digitaal. Volgens woordvoerder Stefan Coenjaerts van Telenet is de switch ingegeven door het feit dat bewoners van een ziekenhuis of rusthuis meer tv-kanalen willen in hogere beeld- en geluidskwaliteit. Maar wat zeker ook meespeelt, is dat Telenet meer ruimte op zijn netwerk wil vrijmaken voor andere diensten zoals sneller internet. Analoge tv neemt veel meer plaats in dan digitale en wordt daarom uitgefaseerd.

Let op: van een stopzetting van analoge televisie bij residentiële klanten is absoluut geen sprake. ‘Dat is vandaag niet aan de orde’, aldus Telenet. Het gaat enkel over de klanten in een bedrijf of zorginstelling. Telenet heeft zo 3.000 klanten. Zij moeten de switch maken naar digitale tv.

En daar ruikt Belgacom zijn kans. de historische operator heeft zijn residentiële digitale tv-aanbod (‘Belgacom TV’) aangepast zodat het ook voor instellingen met meerdere kamers kan dienen. ‘Belgacom Business TV’ werd gelanceerd in oktober en heeft nu vier grote klanten, waaronder een pas gebouwd rusthuis in Zoersel en een ziekenhuis in Charleroi. Samen goed voor 1.400 schermen.

‘Business TV is eigenlijk een vereenvoudigde vorm van ons residentieel product’, zegt productmanager Fayçal Al Naassan. ‘Onze focus ligt op ziekenhuizen en rusthuizen. Daarom hebben we overal het lettertype vergroot en behouden we nog slechts vier functies: tv met 70 kanalen, radio, een tv-gids en een infokanaal. Daarop kan de uitbater van de zorginstelling naar eigen keuze content uitzenden. Van het menu van het restaurant over misvieringen tot foto’s van de laatste activiteit.’ Er is ook een basisaanbod waarbij de bewoner enkel tussen tv-kanalen kan zappen. In de realiteit kan dat basisaanbod nog steeds op de meeste interesse rekenen.

Elke kamer krijgt bij de televisie een mini-decoder. Films of programma’s opvragen of opnames maken op een harde schijf is niet mogelijk. De uitbater van zijn kant investeert in een grote server die de tv-kanalen binnenhaalt en ze verspreidt naar de kamers.

Voor het rusthuis gaat het al snel om een investering van tienduizenden euro’s. Daarbovenop komt een maandelijkse kostprijs van 4 euro per maand per kamer. Maar Belgacom maakt zich sterk dat die makkelijk kan worden terugverdiend. ‘Het alternatief is dat elke kamer haar eigen abonnement op Telenet of Belgacom neemt. Maar dat wordt al snel een administratieve janboel bij defecten of een verhuizing van bewoners. Met onze oplossing is Belgacom het enige aanspreekpunt. Wat de uitbater nog moet doen, is de kostprijs voor tv verrekenen in de kamerprijs.’

Belgacom spreekt van een echte groeimarkt. Al Naassan: ‘Jaarlijks moeten er 2.500 bedden bijkomen in de ouderenzorg. En zodra ons systeem is geïnstalleerd, kunnen we het later upgraden naar bijvoorbeeld een wifi-aansluiting per kamer.’

Ook Telenet biedt zijn 3.000 ‘multi-analoge’ bedrijfsklanten een alternatief aan tegen eind 2015. Zo is er ‘TV met een kaartje’, een CI+-kaart die in elke smart tv afzonderlijk wordt geschoven. Op het niveau van de zorginstelling biedt Telenet een ‘broadcast center aan’. Dat is een gelijkaardige oplossing zoals ‘Belgacom Business TV’. Ook daar is er voor de bewoners geen mogelijkheid tot opnemen of programma’s opvragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud