Telenet en Voo geven mobiele licentie terug

©BELGA

Drie jaar na de aanschaf van een mobiele licentie geven Telenet en Voo die terug aan het BIPT. Zo ontlopen ze een boete wegens niet-gebruik. De kostprijs van de licentie (71,5 miljoen euro) werd afgeschreven.

Ruim drie jaar geleden, in maart 2011, boden Telenet en zijn Waalse tegenhanger Voo samen voor de vierde gsm-licentie. De andere zogenaamde 3G-licenties zijn in handen van Belgacom/Proximus, Mobistar en BASE. Telenet en zijn Waalse evenknie Voo betaalden samen 71,5 miljoen euro voor de tot 15 maart 2021 geldende licentie. Telenet betaalde daarvan 52,9 miljoen euro of 74 procent.

Telenet kondigde bij de aankoop aan dat het via de gsm-licentie de concurrentie op de telecommarkt wenste aan te wakkeren. Dat gebeurde een jaar later ook, met de lancering van het mobiele aanbod King & Kong. Alleen maakte Telenet daarvoor geen gebruik van zijn eigen gsm-licentie maar van zijn samenwerking met Mobistar. Telenet is een virtuele operator en huurt daarvoor het netwerk van Mobistar.

Telenet en Voo hadden naar eigen zeggen wel de wil om als zelfstandige mobiele operator op te treden, maar konden niet op samenwerking rekenen van BASE of Mobistar. En volledig op eigen houtje een volledig nieuw gsm-netwerk voor het hele grondgebied opbouwen was te duur. ‘De regelgeving is niet aangepast’, zegt Telenet daarover.

King & Kong

King & Kong werd een grandioos succes dat de telecommarkt overhoop gooide en de prijzen drastisch naar omlaag jaagde. Maar het BIPT, de Belgische telecomwaakhond, vond de situatie maar niets. De toezichthouder wil vermijden dat partijen radiospectrum opkopen om er nadien niets mee te doen, waardoor andere operatoren voor een stukje geblokkeerd worden. Vorig jaar, in april 2013, kwam de eerste ernstige waarschuwing van het BIPT. Twee jaar na de aankoop van hun gsm-licenties hadden Voo en Telenet nog steeds geen spectrum in gebruik genomen. Een inbreukprocedure werd gestart. Er werd gedreigd met een boete. Telenet en Voo hadden de verplichting binnen de 24 maanden (tegen augustus 2013) 20 procent van de Belgische bevolking te bedienen met hun diensten.

Uit een ‘ontwerp van besluit’ van het BIPT blijkt nu dat Telenet en Voo eind vorig jaar aan het BIPT hebben meegedeeld dat ze het gekochte spectrum niet zullen gebruiken. Ze geven hun vergunningen terug en zien af van een optie op bijkomend spectrum in de 900 - 1800 Mhz-band. Zo ontlopen ze een mogelijk boete.

Maar er zijn andere financiële gevolgen. Volgens onze informatie betaalden Telenet en Voo tot nu toe al 21,5 miljoen voor de licenties. 50 miljoen zou de komende jaren (tot 2021) betaald worden. Telenet en Voo rekenen er niet meer op dat ze dat geld kunnen recupereren. Ze gaan die verontschuldigde som jaarlijks blijven betalen. Telenet schreef zijn aandeel in die som (74% of 37 miljoen euro) al eind 2013 af. Dat nieuws werd zo goed als niet opgemerkt bij de publicatie van de jaarresultaten.

Telenet zegt dat het gsm-diensten blijft aanbieden, maar dan wel als een virtuele speler op het netwerk van Mobistar. ‘Dit is geen afbouw van ons plan’, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. ‘We blijven innoveren in die sector.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud