Telenet-moeder sluit miljardendeal in Zwitserland

Liberty Global-topman John Malone (r.), naast New York Mets-eigenaar Fred Wilpon. ©AFP

Een jaar na een mislukte exit uit Zwitserland legt Telenet-aandeelhouder Liberty er dik 6 miljard euro op tafel voor de vlucht vooruit.

De onvermoeibare dealmaker John Malone slaat weer toe. De 79-jarige topman van het Amerikaanse mediaconglomeraat Liberty Global trekt 6,8 miljard Zwitserse frank (6,3 miljard euro) uit voor een bod op Sunrise Communications, de nummer twee van de Zwitserse telecom.

Malone combineert zo de belangrijkste uitdager van marktleider Swisscom in mobiele telefonie (Sunrise) met de belangrijkste uitdager in kabel (UPC Schweiz). Samen controleren UPC en Sunrise zo'n 30 procent van de Zwitserse kabelmarkt, nog altijd ruim achter de 50 procent van Swisscom.

Het bod is een coup de théâtre: anderhalf jaar geleden probeerde Malone voor 6,3 miljard Zwitserse frank UPC aan Sunrise te verkopen. Maar de minderheidsaandeelhouders blokkeerden die deal, wegens te duur.

Nu worden de rollen dus omgekeerd. De grootste aandeelhouder van Sunrise, de Duitse telecomholding Freenet, heeft al laten weten zijn belang van 24 procent aan te bieden. Liberty biedt 110 Zwitserse frank per aandeel, een premie van 28 procent op de slotkoers van dinsdagavond.

Odyssee

Het typeert Malone dat hij zelf de regie in handen neemt nadat zijn eerdere plannen werden afgeblokt. De inmiddels 79-jarige tycoon is in Europa al jaren aan een odyssee bezig om de versnipperde kabel- en telecommarkt te consolideren en via schaalvergroting rendabeler te maken. Als hij in een markt het verschil niet kan maken, zijn er maar twee opties: verkopen, of zelf op overnamepad gaan.

Met 3,1 miljard Zwitserse frank omzet, 2,1 miljoen mobiele klanten, 1,2 miljoen breedbandabonnees en 1,3 miljoen televisieklanten zegt het met UPC aangevulde Sunrise goed gewapend te zijn om de concurrentie met Swisscom aan te gaan. De twee claimen niet alleen jaarlijks 275 miljoen frank kosten te kunnen besparen, maar ook meer cashflow te hebben om in een performant 5G-netwerk te investeren.

Liberty betaalt de overname in cash en financiert het prijskaartje met een mix van cash op de balans en schulden. Cash is sowieso geen probleem voor het Amerikaanse conglomeraat: vorig jaar stortte Vodafone 19 miljard euro op de rekening om de Duitse kabeldochter van Liberty over te nemen.

Vreemde eend Telenet

De Zwitserse deal is een nieuwe indicatie dat grootmeester Malone zijn stukken op het Europese telecomschaakbord aan het verzetten is. Afgelopen mei sloeg de 'kabelcowboy' ook al toe in het VK, waar hij zijn breedbanddochter Virgin Media fuseerde met de operator O2.

Dat past in zijn strategie om vaste en mobiele telecomdiensten te vervlechten. In dezelfde geest nam het Mechelse kabelbedrijf Telenet - ook een dochter van Liberty Global - vijf jaar geleden de mobiele operator Base over.

Overigens blijft Telenet in het Liberty-imperium de vreemde eend in de bijt, als enige dochter met minderheidsaandeelhouders. Liberty controleert iets meer dan 60 procent van Telenet, terwijl de Amerikanen wel volledig eigenaar zijn van Virgin Media en van de Zwitsers-Pools-Slovaakse dochter UPC.

Al jaren wordt er gespeculeerd dat Malone zijn belangen in de Lage Landen zal consolideren, door Telenet samen te brengen met het Nederlandse VodafoneZiggo, een 50-50 joint venture met de Britse mobiele reus Vodafone. Die laatste lijkt echter niet toe te happen. Bovendien moet Liberty dan eerst de minderheidsaandeelhouders van Telenet uitkopen, wat in 2012 al eens grandioos mislukte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud