Telenet probeert 'kabelverlaters' te verleiden

CEO John Porter van Telenet wil inspelen op een veranderend kijkgedrag. ©Tim Dirven

De telecommer heeft een antwoord klaar voor consumenten die de kabel vaarwel zeggen, en dat antwoord is de app Yugo.

'Cord Cutters' heten ze, de consumenten die de neus ophalen voor een kabelabonnement en zelf op internet videonieuws, entertainment en documentaires bij elkaar zoeken. Waar en wanneer het hen past. Telenet-CEO John Porter vindt kabelknippen niet iets om negatief te bekijken. 'Het is een natuurlijke evolutie. Er zijn nu eenmaal verschillende manieren om content te bekijken', zei hij dinsdag op een persconferentie. 

Porter beklemtoonde dat niet alleen jongeren kabelknippen. Ook ouderen beginnen op verschillende manieren naar programma's te kijken en de smartphone speelt daarbij een cruciale rol. 'Het is een kleinere maar groeiende groep.' Marketingverantwoordelijke Jeroen Bronselaer schat dat het gaat over 5 tot 10 procent van de Vlaamse markt.

Digital savvies

Die groep wil Telenet bedienen met Yugo, een app die volgende dinsdag wordt gelanceerd. Yugo biedt twintig basiszenders zoals Eén, Canvas, VTM en VIER, en ook zenders die de doelgroep van 'digital savvies' speciaal aanspreken zoals Vice en Discovery Vlaanderen. Dat wordt gecombineerd met zo'n zeven dagen terugkijk-tv en de mogelijkheid uitzendingen tot zestig dagen op te slaan. Ook inbegrepen zijn de series en films van Play, de on-demand dienst van Telenet. 

Er is veel aandacht gegaan naar het gebruiksgemak. De gebruikers krijgen de mogelijkheid snel te switchen naar informatie over hun programma, bijvoorbeeld meer uitleg over de acteurs. De koppeling van data aan programma's kan later nog verder worden uitgebouwd.  Telenet vermoedt dat vooral 25- tot 45 jarigen interesse zullen hebben.

100 euro

Yugo kost de ronde som van 100 euro per maand, inclusief vast en mobiel internet. Er is een 'datapot' van 20 gigabyte die over twee simkaarten kan worden verdeeld. Het verbruik van de app telt niet mee in de datapot, dat geldt ook voor WhatsApp en Messenger.

Ook al belt de beoogde klantengroep niet veel, in de bundel zijn per simkaart 150 belminuten inbegrepen. Thuis verloopt het verkeer via wifi en er kan tot op vijf toestellen worden gekeken. Overigens kan op een gewoon televisiescherm worden gekeken via Chromecast - een apparaatje dat internetcontent naar uw tv streamt - of Apple TV. Wie geen Chromecast heeft, kan er eentje kopen voor 5 euro. 

Bronselaer beklemtoonde dat de app snelle updates zal krijgen. Dat kan technisch sneller dan bij de klassieke decoder. Er verandert niet meteen iets aan de manier waarop reclame wordt gepresenteerd, maar dat kan bij volgende versies veranderen. Sport is nog niet geïntegreerd in de app, maar ook dat kan nog wijzigen. Een snelle opeenvolging van betere versies is tenslotte iets dat de digital savvies verwachten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud