Telenet trekt prijzen op

John Porter, CEO van Telenet (l.), en minister van Telecom Alexander De Croo (r.) in betere tijden, bij de opening van een nieuw Telenet-onderzoekscentrum in Woluwe. ©BELGA

Uitgerekend nu telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) dreigt een extra concurrent te zoeken, voert de telecomoperator Telenet zijn maanden uitgestelde jaarlijkse prijsverhoging door.

Dat laat de telecom- en mediagroep in een mededeling weten.

Normaal voert Telenet die prijsverhoging telkens bij het begin van het jaar door, maar dit jaar aarzelde CEO John Porter wegens de stevige concurrentie en de opmars van Netflix.

De erg zwakke resultaten over het eerste kwartaal gaven echter aan hoe sterk die concurrentie én de beslissing om de prijzen (nog) niet te verhogen op de cijfers wegen. En dat terwijl het aandeel Telenet sowieso al in vrije val is door de beslissing de aandeelhouders nog geen dividend te gunnen. 

Daarom gaat Telenet nu toch overstag. Vanaf 23 juli verhoogt de groep de prijzen 'van een aantal diensten'. De klanten worden de komende dagen op de hoogte gebracht. 

De aankondiging an sich is gezien de voorgeschiedenis niet verrassend, de timing wel. Ze komt er uitgerekend op een moment dat Proximus en Telenet in een open oorlog zitten met minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD). Die wil een vierde telecomoperator op de Belgische markt uitnodigen om de prijzen te verlagen. 

'Not amused'

Het initiatief leverde al een felle repliek op van Proximus en ook Telenet is 'not amused'. 'Een slecht voorstel', zegt Porter in Het Laatste Nieuws. 'De komst van een vierde speler zal nauwelijks effect hebben op de prijzen. Bovendien neemt de minister bij de bestaande spelers de middelen weg om te investeren in 5G (supersnel internet, red.).'

Daarmee zit Porter op dezelfde lijn als Dominique Leroy, zijn evenknie bij Proximus. Ook die benadrukt dat vier spelers op de telecommarkt, plus nieuwe rivalen zoals de streamingdienst Netflix, elkaar dusdanig gaan bekampen dat er nauwelijks cashflow overblijft om te investeren in infrastructuur voor de nationale uitrol van 5G. 

'Meer was niet nodig om mijn punt van hoge prijzen te bewijzen', reageerde De Croo op Twitter. 'Voor wie geen zin heeft in een nieuwe prijsverhoging: check bestetarief.be en kies voor een goedkoper tariefplan.'

Concurrent Orange Belgium  laat via zijn topman Michael Trabbia op Twitter weten dat er geen plannen zijn om zijn prijzen op te trekken. Ook Proximus is dat niet van plan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud