Telenet verwacht voor 2017 geen uitspraak in Interkabel-dossier

Telenet dreigt een derde van zijn kabelnetwerk weer kwijt te spelen door een procedure bij de Raad van State. foto Belga ©BELGA

De ruim zes jaar oude afspraak waardoor Telenet het kabelnetwerk van de zuivere intercommunales mag uitbaten, staat mogelijk op de helling, schrijft het weekblad Trends. Volgens Telenet is de berichtgeving 'voorbarig' en zelfs 'onjuist'.

Trends rakelt een uitspraak op van het Europees Hof van Justitie van afgelopen november. Het Hof oordeelde toen dat Interkabel een open marktbevraging had moeten organiseren vooraleer het de abonnees en alle gebruiksrechten op zijn kabelactiviteiten in erfpacht gaf aan Telenet. Het ging om een uitbreiding van een eerdere deal uit 1996, waardoor Telenet het netwerk van Interkabel voortaan kon gebruiken voor een volwaardig 'triple play'-aanbod van internet, tv en telefonie. Tot dan baatte Interkabel zelf een digitaal tv-platform uit onder de merknaam In.Di.

Belgacom probeerde destijds ook om de gebruiksrechten op het netwerk in handen te krijgen, en trok naar de Raad van State om de deal tussen Interkabel en Telenet aan te vechten. Het Europees Hof van Justitie zei in antwoord op prejudiciële vragen dat ook andere partijen uit de EU de kans hadden moeten krijgen om het dossier in te zien en een bod uit te brengen.

Volgens Trends wordt de redenering van het Hof nu ook gevolgd door de auditeur van de Raad van State, waardoor de kans groot is dat die tot dezelfde conclusie zal komen. De rechtbank zou op basis daarvan dan kunnen beslissen om de deal te vernietigen, en de deur openzetten voor Belgacom (of andere partijen) om alsnog een deel van het Vlaamse kabelnetwerk in handen te krijgen.

Het gaat om het netwerk van de zuivere intercommunales Intermedia (Limburg), Integan (Antwerpen), PBE (Vlaams-Brabant) en WVEM (West-Vlaanderen). Samen tellen ze zowat 800.000 abonnees, ongeveer een derde van het totale aantal Telenet-abonees.

Telenet

Telenet zegt in een reactie niet akkoord te zijn met de conclusie van Trends dat het een derde van zijn klanten dreigt te verliezen. 'Om te beginnen gaat het slechts om een advies en is het debat nog lang niet afgesloten. Er moeten nog verschillende procedurele stappen volgen voor de Raad van State en de gewone rechtbanken.  Een formeel en definitief eindresultaat zal er zeker niet zijn vóór 2017', zegt woordvoerster Evelyne Nieuwlandt.

Bovendien is de kans volgens Telenet klein dat de deal met Interkabel helemaal zou worden opengebroken.'Wij zijn ervan overtuigd dat wij de klanten in het gebied van de zuivere Intercommunales niet zullen verliezen.  In het slechtste geval wordt dit een discussie over de vraag of Belgacom recht heeft op schadevergoeding.  De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in eerste instantie bij de zuivere intercommunales', zegt ze.

Telenet wijst er nog op dat het in het geschil alleen als tussenkomende partij optreedt, omdat het om een procedure tussen Belgacom en de intercommunales gaat. 'We hebben inhoudelijk ook sterke argumenten tegen de aanspraken van Belgacom', klinkt het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud