Vakbond voelt Bellens aan de tand

Belgacomtopman Didier Bellens (Foto: Belga).

De vakbond zal maandag Belgacom aan de tand voelen over de verloning van CEO Didier Bellens en de top van het telecombedrijf. Dat zegt ACV Transom-secretaris Ben Coremans. ''De loonspanning bij Belgacom is te hoog', aldus de vakbondsman.

Maandag krijgen de vakbonden bij Belgacom economisch-financiële informatie over de toestand bij het telecombedrijf. De vakbond zal die ontmoeting aanwenden om toelichting te krijgen over de verloning aan de top.

Bellens streek in 2011 2,6 miljoen euro op. Dat is inclusief patronale lasten. Twee voormalige directieleden streken bovendien vertrekvergoedingen op van samen 2,7 miljoen euro.

Overleg

De vakbond staat bovendien aan de start van overleg over de loonsverhoging van de 3.500 kaderleden en salespersoneel bij Belgacom. Die werken niet via een systeem van baremieke verhogingen, maar via een systeem waarbij rekening wordt gehouden met motivatie en de verloning in de markt.

'Vorig jaar kregen we voor die 3.500 mensen samen een budget van 3 miljoen euro, of een loonsverhoging van 0,5 procent. Enkele weken later kregen we te horen wat de verloning van Bellens was, en dat zijn zes à zeven directe medewerkers zowat 7 miljoen euro kregen, een verhoging met 36 procent. Toen werd dat uitgelegd als een 'one shot'-maatregel, maar onze eerste indruk is dat die one shot voor de directe medewerkers slechts licht is gekrompen.'

Achterban

Cormans zegt van zijn achterban de boodschap te hebben gekregen om tijdens dat overleg meer uit de brand te slepen. Het is de bedoeling het loonoverleg af te ronden op 22 maart.

Hoe dan ook is de loonspanning bij Belgacom te groot, vindt de ACV-secrtearis. 'Zeker bij een overheidsbedrijf, dat toch een voorbeeldfunctie zou moeten hebben.'

Hoge lonen

De vakbond is tevreden dat de regering plannen heeft om de hoge lonen aan te pakken, maar Coremans moet vaststellen dat het bedrijf dit blijkbaar toch telkens weet te omzeilen.

Bij Belgacom zelf gaat men inhoudelijk niet in op de commotie rond de verloning van de top. Een woordvoerder wijst er enkel op dat het bedrijf de cijfers in alle transparantie heeft gepubliceerd, dat het cijfer inclusief patronale lasten is en dat het loon van Bellens bij aanvang van zijn tweede mandaat naar beneden is herzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud