Verlies van netwerkhuurder doet Telenet geen pijn

Het verlies van het Medialaan-contract speelt Telenet zoals verwacht parten. ©doc

De telecomoperator ziet zowel zijn omzet als zijn brutobedrijfswinst hoger uitvallen dan verwacht, ondanks het verlies van Medialaan, dat het netwerk van Telenet huurde.

De telecomoperator Telenet verraste begin dit jaar met een opmerkelijk sombere prognose. Voor het eerst sinds 2005 verwacht het bedrijf voor dit boekjaar een winstdaling, van 1 tot 2 procent. 

Maar Telenet springt nu wel al, voor het tweede kwartaal op rij, over de lat van analisten. De inkomsten vielen hoger uit dan verwacht (635,6 miljoen in plaats van 623,5 miljoen) en ook de brutobedrijfswinst (in Telenet-jargon 'adjusted ebitda') verrast positief: 345,3 miljoen in plaats van 341,8 miljoen. 

Telenet zag dit voorjaar Medialaan, dat telecommerken als Mobile Vikings en Jim Mobile onder zijn hoede heeft, afhaken als huurder van netwerkcapaciteit. Medialaan ging in zee met Orange Belgium, de uitdager van Telenet en Proximus op de telecommarkt. 

Groothandelstarieven

Dat toont zich zoals verwacht in de resultaten. Telenet verdient door het vertrek van Medialaan minder geld aan de zogenaamde groothandelstarieven. Dat zijn tarieven die een operator zonder netwerk (in dit geval Medialaan) moet betalen aan een uitbater van een netwerk (in dit geval Telenet).

De telecomoperator reageert in zijn kwartaalrapport ook op het voorstel van de telecomwaakhond BIPT om de groothandelstarieven voor vaste diensten, breedbandinternet en digitale tv, naar beneden te halen. Die wil daarmee de prijsdruk aanzwengelen. 'De voorgestelde prijzen weerspiegelen onze inspanningen niet en zijn niet bevorderlijk voor een investeringsvriendelijke omgeving. We gaan dit betwisten.'

Bundels

Lagere groothandelstarieven voor breedbandinternet en digitale tv komen vooral uitdager Orange Belgium, die de aanval wil inzetten op de klassieke 'bundels' van Telenet en Proximus, ten goede. Telenet claimt dat die bundels goed overeind blijven. 

Dividend

Telenet betaalt in het vierde kwartaal naar alle waarschijnlijkheid een interim-dividend uit. Het is de intentie van het bedrijf om 50 tot 70 procent van de vrije kasstroom naar de aandeelhouder te laten vloeien via dividenden. 

De uitbetaling van het dividend is wel op voorwaarde dat de schuldgraad tegen dan opnieuw vier keer de bedrijfscashflow bedraagt. De schuldgraad bedraagt nu 4,3 keer de bedrijfscashflow. Het bedrijf evalueert dat tegen oktober, bij de derde kwartaalresultaten. 

Telenet mocht in het afgelopen kwartaal 38.700 nieuwe klanten verwelkomen voor een WIGO- of YUGO-bundel. Dat is de beste prestatie sinds het derde kwartaal van 2017. WIGO is een quad-playbundel, met breedbandinternet, mobiele telefonie, digitale tv en vaste telefonie. YUGO combineert vast en mobiel internet met online tv kijken. 

De telecomoperator blijft wel gestaag klanten verliezen voor zijn digitale tv-aanbod (-6.900). Telenet kon ook 53.900 nieuwe gsm-abonnees lokken. Op de markt voor mobiele telefonie is, in tegenstelling tot de vaste diensten, wel stevige concurrentie. Alle operatoren gooiden het afgelopen jaar een aanbod met een ongelimiteerde datahoeveelheid in de strijd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud