'Vierde telecomspeler betekent verlies van 6.000 banen'

Een nieuwe speler zorgt voor meer antennes, en meer straling. ©Hollandse Hoogte / Erven Marco Hillen

De technologiefederatie Agoria, waar de mobiele netwerkspelers Proximus, Telenet en Orange lid van zijn, gaat in het verweer tegen de komst een vierde netwerkspeler.

Het rapport dat de telecomwaakhond BIPT donderdag publiceerde over een mogelijke intrede van een vierde netwerkspeler leidt tot beroering. 

Het BIPT zag geen onoverkomelijke bezwaren voor het toelaten van een vierde netwerk, dat minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) bepleit. De prijzen zullen dalen, de impact op kwaliteit van de netwerken is niet duidelijk. Wel zijn er praktische kanttekeningen, onder meer over het plaatsen van extra antennes. 

Iliad

De technologiefederatie Agoria, die Proximus , Telenet en Orange Belgium onder haar leden telt, leest het rapport helemaal anders. Volgens haar wijst maar een van de vier scenario's die het BIPT uittekent op mogelijk succes: als de nieuwe speler meteen voldoende schaal en slagkracht verwerft. 

Alleen als de nieuwe speler voldoende schaal en slagkracht verwerft, kan de intrede een succes worden, merkt Agoria op.

Agoria waarschuwt ook voor fors jobverlies. Dat is een element waar het BIPT zich niet over wilde uitspreken, omdat het daar geen competentie over in huis heeft. Agoria maakte de oefening wel en keek daarvoor naar Frankrijk. Daar kwam in 2012 Iliad, van de Franse telecommagnaat Xavier Niel, op de markt. Die naam zien analisten ook in ons land als 'meest waarschijnlijke' kandidaat voor een vierde licentie.

'Een gelijkaardig scenario als in Frankrijk zou in België neerkomen op het verlies van drieduizend directe en evenveel indirecte banen', onderstreept Agoria. In Frankrijk zelf leidde de intrede van Free, de merknaam waaronder Iliad opereert, volgens Agoria tot het verlies van 15.000 jobs. 

Straling

In tegenstelling tot het BIPT is Agoria er wel van overtuigd dat er sprake zal zijn van kwaliteitsverlies op de netwerken. Het plakt daar zelfs een cijfer op. 'Er komt een daling van 20 procent van de kwaliteit van bestaande dienstverlening', aldus Agoria. België dreigt ook achterop te hinken voor het supersnelle mobiel netwerk 5G. 'Netwerkinvesteringen om die trein te halen worden onzeker.' 

Tot slot hamert Agoria op de voornaamste kanttekening die het BIPT maakt, over de antennes en de masten. Een nieuwe speler moet nieuwe antennes plaatsen, al zijn de dekkingsvereisten minder streng dan voor bestaande operatoren. Die extra antennes betekenen ook meer straling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud