Vijf kandidaten voor voorlopige 5G-toegang

Vijf kandidaten voor voorlopige 5G-toegang. ©BELGAIMAGE

Naast de drie klassieke telecomoperatoren zijn ook de Hasseltse IT-groep Cegeka en de Brugse kritischenetwerkoperator Entropia kandidaat voor een tijdelijke licentie om 5G-diensten te ontwikkelen.

De telecomwaakhond BIPT gaf dinsdagmorgen vrij welke bedrijven kandidaat zijn om voorlopige gebruiksrechten te krijgen op de belangrijkste band voor het supersnel mobiel internet 5G, die van 3,6 tot 3,8 GhZ. 5G is de nieuwe generatie mobiel internet, die zich aankondigt als sneller en betrouwbaarder dan voorganger 4G. 

De ontwikkeling van 5G-diensten liet in ons land tot nu op zich wachten. De federale overheid en de deelstaten geraken het niet eens over de veiling van de radiofrequenties op de band tussen 3,4 en 3,8 GhZ. Splijtzwam is de verdeling van de opbrengsten.

Gebruiksrechten

De deelstaten willen meer geld, omdat ze ervan uitgaan dat we met 5G meer media, een deelstaatbevoegdheid, consumeren. Maar het federale niveau is daar niet van overtuigd. Die discussie, en de federale formatieperikelen, houden het dossier op. Terwijl Europa eist dat dit jaar schot in de zaak komt. 

Naast Proximus, Telenet en Orange Belgium zijn ook Cegeka en Entropia geïnteresseerd.
.
.

Het BIPT nam begin dit jaar dan maar het heft in handen. Het kent voorlopige gebruiksrechten in de band van 3,6 tot 3,8 GhZ toe aan enkele partijen. De dossiers van vijf kandidaten zijn weerhouden. Het gaat om de drie klassieke telecombedrijven: Proximus, Telenet en Orange Belgium. Zij zien zich ook verzekerd van spectrum bij een definitieve veiling. 

De twee andere partijen zijn de Hasseltse IT-groep Cegeka - vooral geïnteresseerd in bedrijfsapplicaties rond het supersnelle mobiele internet - en de Brugse netwerkoperator Entropia. Die laatste zet al privénetwerken op voor bedrijven die voor hun kritische infrastructuur liever niet terugvallen op het gsm-protocol. 

Testen

De rechten die de partijen toegekend krijgen, zijn tijdelijk. Ze vervallen wanneer de veiling effectief plaatsvindt. Bovendien geeft het BIPT maar een deeltje van de band uit handen: 200 in plaats van 400 MhZ. Aan de andere 200 mag het niet raken, omdat het Brugse Citymesh daar al sinds 2016 een deeltje spectrum bezet. 

Het BIPT begint een consultatie van de markt, tot eind april, waarna het beslist of elk van de kandidaten effectief spectrum krijgt. Als dat zo is, kunnen ze de facto tegen een lage prijs (alleen administratieve kosten) landelijk testen tot de effectieve veiling begint. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud