Vlaanderen maakt opening over 5G-geld

©BELGAIMAGE

De Vlaamse regering is bereid het geld van de veiling van de radiobanden voor het supersnel mobiel internet 5G tijdelijk te parkeren. Dat kan de impasse in die veiling deblokkeren.

Er komt mogelijk schot in de zaak over de geblokkeerde veiling van de radiobanden voor 5G, het supersnel mobiel internet dat het huidige 4G opvolgt. Ons land miste op 30 juni een belangrijke Europese deadline. Een van de twee radiobanden voor 5G moest dan geveild zijn.

De Vlaamse overheid is een dag na de gemiste deadline bereid de gesprekken over de vastgelopen veiling te heropenen. Dat initiatief van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) loopt parallel met een resolutie van zijn partijgenoot en Kamerlid Michael Freilich. Hij kondigt in de resolutie aan dat de N-VA bereid is een bocht te nemen rond het pijnpunt: de opbrengsten van de veiling.

De veiling van de radiobanden voor 5G, samen met andere banden, kan volgens de telecomwaakhond BIPT 800 miljoen euro opbrengen. Bij de vorige veiling, voor de introductie van 4G, ging 80 procent naar de federale overheid en de rest naar de deelstaten. De regio's vragen nu een andere verdeling van de koek. Ze claimen dat 5G meer gebruikt zal worden voor de consumptie van media, wat een Vlaamse bevoegdheid is.

800 miljoen
opbrengst
De veiling van onder meer 5G-banden moet zeker 800 miljoen euro opleveren.

Freilich stelt voor de opbrengst van de veiling tijdelijk te parkeren op een gewaarborgde rekening. Ook Jambon staat open voor die piste, terwijl zijn voorganger en partijgenoot Geert Bourgeois die nog afwees. 'Er was vanochtend contact met federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) om het 5G-dossier zo snel mogelijk weer op het federaal overlegcomité te brengen', zegt het kabinet-Jambon.

De veiling van de 5G-radiobanden kan zo onverwacht in een stroomversnelling komen. De Backer is bereid de partijen weer rond de tafel te brengen, nadat eerdere pogingen in het voorjaar van 2019 op niets uitdraaiden. Al maakt hij een voorbehoud. 'Er is eensgezindheid om het geld op een geblokkeerde rekening te zetten, maar er zijn andere heikele punten, zoals een eventuele vierde speler.'

Vlaanderen is niet de enige partij rond de tafel van het Overlegcomité. Brussel en Wallonië hebben meer reserves over 5G. Brussel heeft strenge stralingsnormen, in Wallonië is er veel voorbehoud over de mogelijke gezondheidsrisico's van 5G. Proximus lanceerde dit voorjaar 5G-hotspots over het hele land, maar trok zich sindsdien, op de sites in Frasnes en in Charleroi na, terug uit Wallonië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud