Advertentie
Advertentie

Waalse televisietop op longlist nieuwe CEO Belgacom

RTBF-topman Jean-Paul Philippot - Foto Thierry du Bois ©Thierry du Bois

Philippe Delusinne, topman van RTL België, en Jean-Paul Philippot, CEO van de RTBF, staan beiden hoog op de lijst van mogelijke opvolgers van Didier Bellens aan het hoofd van Belgacom.

Wie de verguisde Bellens opvolgt, wordt op zijn vroegst beslist tijdens de eerste bijeenkomst van het kernkabinet in januari. Daarbij moet er eerst nog een akkoord zijn over het loon van de nieuwe CEO. Maar de namedropping is al in volle gang. De headhunter Russell Reynolds kreeg de opdracht een longlist op te stellen, waarvan steeds meer namen bekendraken.

Bernard Delvaux, de topman van het luchtvaartbedrijf Sonaca, werd al genoemd. Ook Philippe Vander Putten, voormalig CEO van Proximus en Brussels Airlines, zou op het lijstje staan. En Dominique Leroy, nu verantwoordelijk voor de residentiële activiteiten bij Belgacom, stond met stip genoteerd. Woensdag werden nog twee namen aan die lijst toegevoegd, en die maken in één klap ook een pak meer kans dan de anderen.

Jean-Paul Philippot, de huidige CEO van de RTBF, is de echtgenoot van Laurence Bovy, de kabinetschef van Laurette Onkelinx (PS). Zelf is hij de kabinetschef geweest van Charles Picqué. Hij draagt met andere woorden een duidelijke PS-stempel, de grootste partij in de regering. Geen onbelangrijk detail, aangezien de overheid met haar participatie van 53,5 procent in Belgacom het laatste woord heeft.

Ook Philippe Delusinne, CEO van RTL, is een mogelijke kandidaat. Net als Philippot ligt hij in de bovenste lade bij de PS. Hij heeft meerdere communicatiecampagnes verzorgd voor premier Elio Di Rupo. Hij is Franstalig, maar spreekt ook vloeiend Nederlands. De nieuwe CEO van Belgacom moet Franstalig zijn omdat de voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom, Stefaan De Clerck, Nederlandstalig is.

Bij de andere regeringspartijen weerklonk woensdag toch wat twijfel over de nieuwe kandidaten. ‘Belgacom staat de komende jaren voor heel wat uitdagingen, waaronder de strategische consolidatie die aan de gang is in de Europese telecomsector. Dat vraagt om een CEO met een financieel profiel, iemand die de regels en technische ontwikkelingen perfect onder de knie heeft.’

Philippot noch Delusinne was woensdag bereid te reageren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud