Weer miljardenbod in Amerikaanse telecom

(Foto: Reuters) ©REUTERS

De Amerikaanse satellietoperator Dish Network biedt 25,5 miljard dollar op zijn landgenoot en telecomoperator Sprint Nextel. Het bod gooit roet in het eten van de overnameplannen van het Japanse Softbank.

Sprint Nextel is na de marktleider Verizon en AT&T het derde grootste nationale telecombedrijf van de Verenigde Staten. In oktober viel het in de smaak bij de Japanse telecom- en internetreus Softbank. Dat leidde tot een bod op 70 procent van de telecomspeler, goed voor een prijskaartje van 20 miljard dollar.

Dish Network, na DirecTV de grootste satellietoperator van de VS, telt daar nu ruimschoots 5 miljard bij, voor een belang van 68 procent. Het Amerikaanse bod komt neer op zowat 7 dollar per aandeel. Dat deed Sprint op Wall Street gisteren 13 procent hoger schieten.

Het grotere bod is volgens telecomanalisten te verklaren door de synergieën die beide Amerikaanse bedrijven kunnen realiseren.

Het is niet de eerste beweging in de Amerikaanse telecomsector. Eind 2011 trachtte AT&T voor 39 miljard dollar T-Mobile USA in te lijven, maar de kartelwaakhond stak daar een stokje voor. En eind vorig jaar werd Clearwire, operator van draadloos internet, het hof gemaakt. Eerst door Sprint, dat al de helft van het bedrijf in handen heeft. En vervolgens door jawel, Dish, dat in januari een vijandig bod van 2,28 miljard dollar lanceerde.

Dish-topman Charlie Ergen liet al weten dat als hij Sprint binnenhaalt, hij diens opslorpbod op Clearwire zal respecteren. Logisch, onrechtstreeks komt Clearwire dan onder zijn vleugels terecht.

‘De kleine spelers beseffen dat ze hun krachten moeten bundelen tegen Verizon en AT&T, die beide kunen bogen op een sterk netwerk én commercieel apparaat’, zegt Kester Mann van marktonderzoeker CCS Insight. Om die reden menen analisten dat Sprint voor zijn concurrentiepositie beter af is met Dish dan met een Japans moederbedrijf.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud