video

Achter de schermen van een state-of-the-art geothermische energiecentrale

Met de European Green Deal wil Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn. Daarvoor zijn transformaties nodig in alle sectoren van de economie.

We moeten fossiele brandstoffen achter ons laten en overschakelen op duurzame energiebronnen. Een minder bekende optie daarbij is geothermische energie of aardwarmte. Diep in de Kempen onderzoekt VITO het potentieel van die technologie.

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, onderzoekt de rol van geothermische energie of aardwarmte als duurzame energiebron voor Vlaanderen. Op de Balmat-site in Mol staat een geothermische energiecentrale die warmte diep uit de aarde naar boven haalt en via een warmtewisselaar omzet naar bruikbare duurzame energie.

Volgens een eerste studie van VITO zou geothermische energie in Vlaanderen kunnen instaan voor 70 procent van de residentiële warmtevraag. Daarvoor zijn wel enorme investeringen nodig. In de reportage hieronder maakt u kennis met de technologie achter geothermische energie en het economisch potentieel ervan.
Wat is het potentieel van aardwarmte als duurzame energiebron?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud