'Coronavirus overleeft negen uur op de huid'

Elektronische signalisatie in Manchester roept mensen op hun handen te wassen. ©AFP

Japanse onderzoekers hebben nieuw bewijs gevonden voor de noodzaak om regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het Covid-19-virus.

Het coronavirus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus maar 1,8 uur, staat in een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

'De overlevingsduur van negen uur op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld', stellen de Japanse onderzoekers. Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven.

Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit. Des te langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, des te groter de kans op verspreiding, stellen de onderzoekers. 'Handhygiëne kan dat risico verminderen', zeggen ze.

Wereldwijd zijn sinds de uitbraak eind vorig jaar in China bijna 40 miljoen mensen besmet met het coronavirus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud