opmerkelijk

Eerste menselijke patiënt in toestand van schijndood

Door een patiënt in schijndode toestand te brengen, winnen chirurgen kostbare tijd voor een operatie. ©AFP

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om een mens in een schijndode toestand te brengen, waardoor ze tijd wonnen om een levensreddende operatie uit te voeren.

De doorbraak werd begin deze week toegelicht op een congres van de New York Academy of Sciences. Een team onder leiding van Samuel Tisherman, van de University of Maryland School of Medicine, passen de techniek toe op slachtoffers die in acuut levensgevaar zijn als gevolg van zwaar bloedverlies, bijvoorbeeld als gevolg van een schotwonde.

Om een patiënt in schijndode toestand te brengen, wordt zijn bloed zo snel als mogelijk vervangen door een ijskoude zoutoplossing. De patiënt wordt op die manier afgekoeld tot 10 à 15 graden, waardoor de hersenactiviteit volledig stopt en de stofwisseling bijna volledig tot stilstand komt. De chirurgen hebben dan een beperkte tijd - maximaal twee uur - om de persoon te opereren, waarna die wordt opgewarmd en – als alles goed gaat – zijn hartslag herneemt.

Tisherman verklaarde aan het tijdschrift New Scientist dat de techniek op ‘minstens één patiënt’ is toegepast. Hij bestempelde het als een ‘ietwat surreële ervaring’.

Het team wil de komende tijd een studie uitvoeren met 20 patiënten die op de spoedafdeling worden binnengebracht. Op tien van hen zal de techniek worden toegepast en op tien anderen niet, waarna de resultaten zullen vergeleken worden. Tisherman hoopt tegen eind volgend jaar volledige resultaten van de proeven te kunnen meedelen.

De arts kreeg van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA het groene licht om de proeven uit te voeren zonder toestemming van de patiënt, op voorwaarde dat het gaat om mensen met fatale verwondingen voor wie er geen andere behandeling mogelijk is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud