Europese boost voor fotonicalab van VUB

Het Brusselse fotonicalab van de VUB wordt het eerste loket voor Europese bedrijven die bezig zijn met lichttechnologie. ©Saskia Vanderstichele

Een Europees samenwerkingsverband rond fotonica dat aangestuurd wordt vanuit de Vrije Universiteit Brussel krijgt een Europese subsidie van 19 miljoen euro om de technologie toe te passen in het bedrijfsleven.

Fotonica is de wetenschap achter lichtdeeltjes. Dat klinkt misschien als een erg theoretisch onderzoeksdomein, maar ze kent wel degelijk heel wat praktische toepassingen. Denk aan optische sensoren die de kwaliteit van voedsel, lucht of water in de gaten houden, lasers die manipulatie op op nanoschaal mogelijk maken of het ontwerpen van efficiëntere zonnecellen op fotovoltaïsche panelen.

Zulke toepassingen wil de Europese Commissie stimuleren door 19 miljoen euro te geven aan PhotonHub Europe, een brede coalitie van 53 Europese onderzoeksinstellingen en industriële labo’s die actief zijn in fotonicatechnologie. Het geld komt uit de budgetten van het Europese Horizon-innovatieprogramma.

De drijvende kracht achter PhotonHub Europe is het fotonicalabo B-PHOT van VUB-professor Hugo Thienpont, dat onlangs een campus opende in het Vlaams-Brabantse Gooik. Brussel wordt de ‘front office’, zeg maar het eerste loket, voor Europese bedrijven die plannen hebben met lichttechnologie. PhotonHub zal hen helpen met training en bijscholingen, het testen van apparatuur en het zoeken naar investeerders.

Industrie 4.0

‘Fotonica is essentieel voor het functioneren van nieuwe toepassingen die de nieuwe industriële golf aandrijven - industrie 4.0 - en die ook cruciaal zijn voor ons vermogen om fundamenteel de enorme mondiale maatschappelijke en ecologische uitdagingen van onze tijd aan te pakken’, zegt Thienpont, die algemeen coördinator wordt van PhotonHub Europe.

Behalve de VUB maken ook UGent en de Vlaamse onderzoekscentra Imec en Flanders Make deel uit van PhotonHub Europe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud