Franse historicus Jacques Le Goff overleden

Jacques Le Goff ©BELGAIMAGE

De beroemde Franse historicus Jacques Le Goff is dinsdag op 90-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Le Goff was gespecialiseerd in de middeleeuwen.

Verscheidene boeken van hem, zoals 'De intellectuelen in de middeleeuwen' (1957) en 'De geschiedenis van het lichaam in de middeleeuwen' (2003), zijn in het Nederlands vertaald.

Le Goff behoort tot de school van de zogeheten Annales-geschiedschrijving, die meer aandacht wil besteden aan het leven van de gewone mens dan in de gangbare geschiedschrijving tot in het begin van de 20e eeuw gebruikelijk was. Ook maken de Annales-historici gebruik van de bevindingen van menswetenschappen als de economie en sociologie.

Le Goff studeerde in onder meer Parijs en Praag en was sinds 1972 directeur van de École des Hautes Études en Sciences Sociales in Parijs. Daar was hij de opvolger van de beroemde historicus Fernand Braudel.

In 'La naissance du purgatoire' (1981) beschrijft hij de langzame opkomst, verspreiding en ontwikkeling van de religieuze idee van het vagevuur. Ook schreef hij biografieën van Franciscus van Assisi en de Franse koning Lodewijk IX, de heilige.

Zijn boek 'La bourse et la vie', over de relatie tussen economie en godsdienst in de middeleeuwen, verscheen in Nederland onder de titel 'De woekeraar en de hel'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud