Israël als vierde land op weg naar de maan

Opher Doron, directeur van de ruimtevaartafdeling van Israeli Aerospace Industries, toonde de maansonde in december aan de pers. ©AFP

Een raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX met de eerste Israëlische maansonde ooit aan boord is donderdagavond gelanceerd vanop de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral.

Na een vlucht van zeven weken en 6,5 miljoen kilometer moet de sonde ‘Beresheet’ (Hebreeuws voor 'Genesis') op 11 april een zachte landing maken op het maanoppervlak. Als het lukt is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013).

Europa heeft nog geen sondes op de maan laten landen, maar bracht wel één satelliet in een baan rond de maan. Die sloeg na bijna drie jaar gepland te pletter.

Israël heeft ook de primeur van de eerste maanmissie die met privégeld gefinancierd werd. De bouw van de sonde kostte 84 miljoen euro, bijeengebracht door enkele miljardairs en bedrijven. De Beresheet is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. Hij moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord is ook een thora, een joodse bijbel.

De maanverkenner werd gelanceerd door een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. De lancering gebeurde zonder problemen. De eerste trap van de raket werd zonder incidenten losgekoppeld ongeveer drie minuten na de lancering. Na ruim een halfuur werd Beresheet losgelaten vanuit de raket en ging de sonde zijn eigen weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud