Advertentie

Karel de Grote was niet klein

Het borstbeeld van Karel De Grote in de Dom van Aken - Foto AFP ©AFP

Wetenschappers zijn van mening dat de in Aken opgebaarde stoffelijke resten wel degelijk authentiek resterend materiaal zijn van Karel de Grote. Zij zijn afkomstig van een volwassen, oudere en grote man.

Het skelet wordt al sinds 1988 onderzocht en op grond daarvan 'stellen we met grote waarschijnlijkheid dat het om het skelet van Karel de Grote gaat', aldus professor Frank Rühli (Zürich).

Hij en antropoloog Georg Schleifring stelden woensdagavond voor het eerst de resultaten voor van het knokenonderzoek van het skelet in de 'Karlsschrein' in de Dom van Aken. Dat schrijn, dat fragmenten van een schedel bevat, werd in dat jaar voor het laatst geopend.

Karel de Grote, niet toevallig in 814 overleden - zodat dit jaar de 1.200ste verjaardag van zijn overlijden met alle mogelijke activiteiten herdacht wordt - was volgens de wetenschappers 1,84 meter groot, in die tijd de lengte van een halve reus, en bij leven en welzijn ongeveer 78 kilo zwaar. Met een BMI van 22 moet de Karolingische keizer een slank figuur hebben gehad.

Vroegere, intussen achterhaalde berekeningen gaven Carolus Magnus een lengte van tussen de 179 en 192 centimeter.

Karel overleed, 65 of 66 jaar oud, vermoedelijk aan een longontsteking. In zijn laatste levensjaren hinkte hij, te wijten aan een kapotte knie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud