Lang gezochte Higgs-bosondeeltje gevonden

De Schotse wetenschapper Peter Higgs. (foto: Reuters)

Wetenschappers van het CMS- en het Atlas-experiment met de enorme deeltjesversneller LHC in Genève hebben het al een halve eeuw gezochte Higgs-bosondeeltje gevonden. Dat werd woensdag bij het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) bekendgemaakt. De aankondiging was via een webcast te volgen.

Het CMS-experiment leverde volgens zijn woordvoerder Joe Incandela gegevens op die heel erg wijzen op een deeltje met een massa van 125,3 giga-electronvolt (GeV), of zowat 133 keer zwaarder dan het proton in het hart van elk atoom.

De gegevens van CMS leverden geen absolute zekerheid op dat het om het Higgs-boson gaat, maar de bevestiging kwam via het afzonderlijk gevoerde Atlas-experiment dat overigens een massa van 126,5 GeV rapporteerde.

'Wij hebben een nieuwe etappe afgelegd in onze kennis van de natuur', zei Rolf Heuer, de directeur-generaal van het CERN, niettemin.

De wetenschappers benadrukken dat hun resultaat nog 'voorlopig' is en dat data van miljoenen botsingen tussen protonen in de LHC in 2012 nog ter studie zijn. Het CERN stelt voor eind deze maand een complete analyse in het vooruitzicht.

Heuer zei dat het nadere onderzoek 'de sluier moet lichten over andere mysteries van ons universum'.

De aanwezigheid van het 'God-deeltje', dat de massa van alle andere elementaire deeltjes zou bepalen, werd in 1964 gepostuleerd door de Belgen Robert Brout en François Englert, alsmede door de Schot Peter Higgs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud