Advertentie

Nieuw platform om dna te delen met wetenschap

Dankzij de gegevens van 'Open Humans' hopen wetenschappers onder meer inzicht te krijgen in de link tussen bepaalde ziektes en ons erfelijk materiaal. ©Bloomberg

Wie staat te popelen om persoonlijke informatie te delen met anderen heeft voortaan een alternatief voor Facebook: ‘Open Humans’ is een online platform waarmee u de wetenschap inzage kunt geven in uw genetische code, de toestand van uw darmflora en andere biologische data.

De bedoeling van Open Humans is wetenschappers toegang te geven tot een massa data die ze kunnen gebruiken om statistisch onderzoek te doen rond ziektes en menselijke eigenschappen. ‘Het is alsof je van je lichaam een open bron maakt’, zegt projectdirecteur Jason Bobe.

Het project komt er op een ogenblik dat wetenschappers klagen dat ze steeds minder toegang krijgen tot waardevolle genetische data. Commerciële farmabedrijven schermen die af uit winstbejag, terwijl academici de ‘beste’ onderzoeksdata liever voor zichzelf houden om als eerste met nieuwe ontdekkingen te kunnen uitpakken, zegt geneticus George Church van Harvard University.

Op de site van Open Humans kunnen vrijwilligers zich aanmelden om deel te nemen aan studies. Momenteel zijn dat er drie. ‘American Gut’ zoekt verbanden tussen de aanwezigheid van darmbacteriën en bepaalde ziektes. ‘GoViral’ gaat na hoe griepvirussen zich tijdens het griepseizoen door de VS verspreiden. En het ‘Personal Genome Project’, onder leiding van Church, verzamelde de genetische profielen van zo’n 500 vrijwilligers om de eventuele genetische component van allerlei ziektes te bestuderen.

Opmerkelijk is dat het delen van de medische gegevens niet anoniem gebeurt. Wie deelneemt, geeft ook zijn identiteit vrij en geeft aan de wetenschappers de toestemming om gecontacteerd te worden voor eventuele vervolgstudies. Dat is een verschil met andere grootschalige projecten waarbij de medische gegevens van grote groepen mensen geanonimiseerd worden in een groot databestand.

De deelnemers moeten vooraf een test afleggen waarin nagegaan wordt of ze goed beseffen wat de risico’s zijn, zoals de mogelijkheid dat hun medische data gehackt worden, en dat die zo in handen van verzekeringsmaatschappijen zouden kunnen vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud