Nobelprijs bekroont stamcelonderzoek

Gurdon en Yamanaka winnen de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun stamcelonderzoek (Foto AFP)

De Nobelprijs voor Geneeskunde 2012 gaat naar de Brit John B. Gurdon en de Japanner Shinya Yamanaka. Zij ontdekten dat volwassen cellen herprogrammeerbaar zijn om pluripotent te worden.

De toekenning van de Nobelprijs werd even voor 13 uur bekendgemaakt door het Karolinska-Instituut in Zweden.

Gurdon en Yamanaka kwamen tot de bevinding dat gespecialiseerde cellen herprogrammeerbaar zijn om onvolwassen cellen te worden die zich tot alle soorten weefsels van het lichaam kunnen ontwikkelen. De ontdekking van het duo heeft een revolutie teweeggebracht inzake de kennis van de manier waarop cellen en organismen zich ontwikkelen, zegt de Zweedse Academie. ‘Wij begrijpen nu dat mature cellen niet altijd in hun gespecialiseerde status gevangen zitten.’

Sir John B. Gurdon (geboren in 1933) ontdekte al in 1962 dat de specialisatie van cellen omkeerbaar was. Hij voerde een experiment uit waarbij de immature celkern van een kikkereitje werd vervangen door een mature cel uit de ingewanden. De gemodificeerde eicel ontwikkelde zich tot een normaal kikkervisje. Het DNA van de mature cel bevatte nog alle vereiste informatie om eender welke cel van een kikker te worden.

Meer dan 40 jaar later, in 2006, toonde Shinya Yamanaka (geboren in 1962) aan dat intacte volwassen cellen in muizen herprogrammeerbaar zijn tot niet-volwassen stamcellen. Door slechts enkele genen in te brengen kon hij mature cellen herprogrammeren zodat ze pluripotente stamcellen werden. Daaronder worden immature cellen verstaan die zich tot alle soorten lichaamscellen kunnen ontwikkelen.

Vorig jaar waren de Amerikaan Bruce Beutler en de Fransman Jules Hoffman de laureaten. De Nobelprijs voor Geneeskunde is dit jaar omgerekend 930.000 euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud