Nobelprijs Chemie voor ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen

De aankondiging van de winnaars van de Nobelprijs voor de Chemie ©EPA

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers, twee Amerikanen en een Japanner. De batterijen die ze ontwikkelden, creëerden 'een herlaadbare wereld', zegt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

De Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham, en de Japanner Akira Yoshino krijgen de Nobelprijs voor Chemie, maakte de Academie woensdag in Stockholm bekend.

De drie stonden aan de wieg van de lithium-ionbatterij. De Academie wijst erop dat die lichte, herlaadbare en krachtige batterij nu overal gebruikt wordt: in gsm's, laptops en elektrische voertuigen. 'Met hun werk hebben de laureaten de basis gelegd voor een draadloze samenleving zonder fossiele brandstof', klinkt het. 'Deze batterijen hebben een revolutie betekend voor onze levens.'

Opvallend: Goodenough is de oudste laureaat van de Nobelprijs ooit. Hij werd in juli 1922 in het Duitse Jena geboren uit Amerikaanse ouders.

Aan de Nobelprijs voor Chemie hangt een bedrag van 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro) vast. De drie laureaten verdelen het prijzengeld onder elkaar. De prijs krijgen ze traditioneel toegekend op 10 december, de dag waarop stichter Alfred Nobel overleed.

Sinds 1901 werd de Nobelprijs Chemie, de prijs die het meest de voorkeur wegdroeg van Nobel, aan 180 verschillende wetenschappers uitgedeeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud