'Pech is grootste oorzaak van kanker'

©AFP

Kanker is vaker het gevolg van pech dan van erfelijkheid of slechte gewoontes. Uit een grootscheeps onderzoek blijken toevallige celmutaties meer invloed te hebben dan pakweg roken.

Willekeurige dna-mutaties tijdens celdeling zijn de voornaamste oorzaken van kanker, en niet erfelijkheid of slechte gewoontes. Dat leert een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek van de Johns Hopkins universiteit. In zowat 65 procent van de gevallen speelt toeval een rol.

De wetenschappers onderzochten 31 types van kanker en concludeerden dat 22 daarvan in grote mate verklaard kunnen worden door toevallige mutaties. Het gaat onder andere om leukemie en pancreas-, bot-, teelbal- en baarmoederkanker (zie figuur). Ook de meeste breintumoren ontstaan door pech.

'Biologische pech bepaalt meerderheid kankers'.

Bij de negen andere types spelen erfelijkheid, slechte gewoontes en invloeden van het milieu. Op deze lijst staan onder meer darm-, huid- en longkanker. 'Wanneer iemand kanker krijgt, wil iedereen meteen weten hoe dat komt', zegt oncologist en onderzoeksleider Bert Vogelstein. 'Zij geloven graag dat er een reden is. En de echte reden is in de meeste gevallen dat de persoon gewoon pech had. Het is als de loterij verliezen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud