'Regenwoud drijvende kracht achter wind'

Ontbossing in Brazilië, in de deelstaat Para - Foto AFP ©AFP

Regenwouden spelen een cruciale rol bij het ontstaan van wind, en bijgevolg ook van regen. Zo luidt een theorie waarover het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist donderdag bericht. Volgens de onderzoekers zal het kappen van de regenwouden zorgen voor het verdwijnen van de wind op aarde.

De condensatie van miljoenen liters water boven grote wouden zorgt voor een gigantisch effect, zo zegt natuurkundige Anastassia Makarijeva van de universiteit van Sint-Petersburg in Rusland. Volgens haar was er nog nooit een theoretisch onderzoek gevoerd naar de verandering in druk - een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van wind - die dat effect met zich meebrengt.

'Dit lijkt nochtans een krachtig mechanisme dat weerpatronen over de wereld beheert', zegt coauteur Douglas Sheil van de Southern Cross University in het Australische Lismore.

De onderzoekers berekenden nu dat de wind die zo gecreëerd wordt, ook de winden aandrijven die de oceaanlucht over het land drijft. Als de regenwouden worden omgekapt, zal die wind dus verdwijnen, zo luidt de controversiële conclusie. En meteen zal ook de regen verdwijnen, die de wind met zich meebrengt.

Dat de condensatie van vocht leidt tot een verlaging van de luchtdruk en wind doet ontstaan, is nooit in vraag gesteld. Maar klimatologen hebben nooit een groot belang aan dat effect gehecht.

'In de standaardtheorieën zal de regenval op het land met 10 tot 30 procent afnemen als de wouden verdwijnen. Volgens onze theorie is dat wellicht negentig procent of meer', aldus Sheil.

'Het proces dat door hen beschreven wordt, is fysisch correct', bevestigt Judith Curry van het Georgia Institute of Technology, die niet aan het onderzoek meewerkte. 'Maar de vraag is wat de relatieve omvang ervan is, in vergelijking met andere processen.' Ze denkt wel dat deze theorie zou kunnen verklaren waarom klimaatmodellen moessons en orkanen niet correct kunnen voorspellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud