Advertentie

Stichting tegen Kanker heeft dit jaar 22 miljoen veil voor onderzoeksprojecten

©Dieter Telemans

Elke twee jaar nodigt de Stichting onderzoekers uit om projecten voor fundamenteel onderzoek of translationeel en klinisch onderzoek in te dienen. De financiering van de onderzoeken steunt uitsluitend op particuliere fondsen.

Meer dan de helft van haar budgetten investeert de Stichting tegen Kanker in wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag voor de Grants 2020 is dit jaar opnieuw gestegen, wat een grote stimulans is voor de onderzoekers, klinkt het. Bij de vorige oproep, in 2018, was er 21 miljoen euro vrijgemaakt.

Wetenschappers die in universitaire laboratiora en Belgische ziekenhuizen werken, kunnen een project indienen. 'Dit is een geweldige financiële boost, verkregen dankzij de buitengewone vrijgevigheid van onze donateurs', zegt Patricia Servais van de Stichting. Aanvragen kunnen vanaf woensdag ingediend worden, en dat tot 5 maart. Eind dit jaar wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

De Stichting wijst erop dat de vooruitgang in het onderzoek ertoe heeft geleid dat 70 procent van de mensen met kanker vandaag nog leeft, vijf jaar na de diagnose. 'De Stichting is opgetogen over deze evolutie', zegt ze. 'Maar er is nog veel te doen. Kanker komt steeds vaker voor. En ondanks de verhoogde kansen op herstel dankzij de vooruitgang in kankeronderzoek, sterven er nog steeds te veel mensen aan de ziekte.'

Stichting tegen Kanker is ook bekend van preventieve acties zoals Tabakstop en Tournée Minérale.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud