UZ Leuven test mini-pacemaker met maxi-effect

Traditionele pacemakers (zie foto) moeten met draden verbonden worden aan het hart, de nieuwe kleinere variant zit in het hart zelf ©IFA-Bilderteam/IRP

Cardiologen van het UZ Leuven hebben als eerste in ons land de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht bij een 81-jarige hartpatiënt. De techniek wordt al succesvol gebruikt in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

De nieuwe pacemaker is tien keer kleiner dan de bestaande toestellen. Het is ongeveer de grootte van het topje van de pink. Het wordt bovendien ook op een heel nieuwe manier in het lichaam gebracht. Voordien plaatsten artsen het toestel ter hoogte van de schouder onder de huid en verbonden het met een of meerdere elektrische draden aan het hart. De minipacemaker wordt met een lange katheter via een bloedvat in de lies direct in de hartkamer gebracht.

Omdat de pacemaker kleiner is en geen draden nodig heeft, verwachten de artsen op lange termijn minder kans op complicaties. De draden van de conventionele pacemaker geven bij vijf tot twaalf procent van de patiënten kans op verwikkelingen, zoals klaplong, het loskomen van de draden of technische defecten.

Bovendien moeten patiënten bij een traditionele ingreep gedurende enkele weken de beweging van hun arm beperken om ingroei van de draden mogelijk te maken. Met de nieuwe technologie kan de patiënt al zes uur nadat hij wakker is zonder beperkingen bewegen. De minipacemaker kan overigens enkel gebruikt worden bij patiënten die in aanmerking komen voor een eenkamerpacemaker

Een eerste studie bij 140 patiënten over het gebruik van de nieuwe pacemaker gaf alvast uitstekende resultaten. Momenteel loopt een tweede studiefase bij 780 patiënten in vijftig medische centra om de efficiëntie en de veiligheid verder te evalueren. De Leuvense cardiologen bestempelen het alvast als een medische doorbraak. De ingreep wordt in België nog niet terugbetaald. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud