VN raden bordje kwal aan

Een kwal in een bassin in het Vancouver Aquarium - Foto Reuters ©REUTERS

In een donderdag gepubliceerd rapport doet het Wereldvoedsel- en Landbouwprogramma van de Verenigde Naties (FAO) een opmerkelijke aanbeveling: het aanmaken van voedselproducten op basis van kwallen, teneinde de verbreiding van dit dier, dat de visbestanden bedreigt, tegen te gaan.

Er zijn meer en meer kwallen in 's werels oceanen, stellen de VN vast. Deskundigen gewagen van een 'oceaan van kwallen' die bezig is een 'oceaan van vissen' te verdringen. 'Als u er niet in slaagt om kwallen te bestrijden,... eet ze', luidt het advies van deze experts. Zij suggereren de aanmaak van voedsel op basis van kwallen.

Het rapport heeft een andere suggestie in petto: de exploitatie van de 'onsterfelijke kwal' (Turritopsis nutricula). Die dieren kunnen het verouderingsproces omkeren. Zij zijn dus veelbelovend voor het ontwikkelen van regenererende producten voor de mens.

Volgens de FAO kan de sterke aangroei van de kwallenpopulaties één van de hoofdoorzaken zijn voor het inkrimpen van de visbestanden in de Middelllandse en Zwarte Zee. Die sterke aangroei verklaart de organisatie onder andere door overbevissing. Die zorgt voor het verdwijnen van zeeroofdieren. Er ontstaat een vicieuze cirkel, want kwallen voedsen zich met larven van vissen en jonge vissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud