Advertentie

1.802 Belgen lappen rookverbod aan hun laars

Liefst 800 rokers hebben vorig jaar een proces-verbaal gekregen voor roken op café, restaurant of in openbare ruimtes. Iets meer dan 1.000 café-uitbaters kregen eveneens een boete. De cijfers staan zaterdag in Het Laatste Nieuws en La Derniere Heure.

Sinds 1 juli 2011 is het rookverbod van toepassing in alle gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek. Vooral in de cafés zorgde dat al snel voor problemen. Sommige uitbaters lieten zich zelfs met opzet voor de rechter slepen om hun gelijk te krijgen, maar het merendeel viste achter het net.

"Hier en daar zijn ook al rokers voor de rechtbank gedaagd, maar dat is écht uitzonderlijk", luidt het bij Volksgezondheid. In Leuven moesten vrijdag nog twee rokers voor de rechter verschijnen - al hadden zij meer op hun kerfstok dan alleen een sigaretje opsteken. "Niettemin zullen wij altijd vervolgen wanneer iemand zijn boete weigert te betalen", zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens in de krant.

Volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid betaalt de meerderheid van de overtreders braaf zijn boete. Voor een roker is dat 150 euro. Een cafébaas hoest tussen 300 en 750 euro op, afhankelijk van het aantal regels dat hij overtreedt.

Het rookverbod leverde de schatkist vorig jaar dus in totaal minstens 871.350 euro op. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud